Annonse
Tidligere stortingsrepresentant Randi Karlstrøm (KrF) er en av initiativtakerne til folkeaksjonen "Vi som vil ha Finnmark fylke som egen region". Aksjonistene ble i et ND-innlegg fra historieprofessor Einar Niemi kritisert for "ensidige trusseloppfatninger og verdiladet retorikk." Her svarer Karlstrøm på vegne av folkeaksjonen. Foto: Travel Finnmark

Takk Einar Niemi - for at du tar opp tvangssammenslåing og sentralisering til debatt

Men mest av alt skjønner alle med minimum folkeskole at dette blir et sentraliseringsprosjekt som byene vil tjene stort på og som distriktene vil føle som ytterligere en skanse tapt.

”Vi som vil ha Finnmark fylke som egen region” må få takke Einar Niemi for hans bistre og negative kommentar på vår folkeaksjon. Det gir oss anledning til å skrive også på  Nordnorsk debatt – og det vil vi jo gjerne!

Aller først, la det være helt klart at vi har hjertet i Finnmark, og om vi er mot sammenslåing er vi ikke mot Troms og Tromsø. Men - vi jobber for å opprettholde og videreutvikle Finnmark som en egen demokratisk enhet. At noen blir provosert av det er for oss en gåte. 

Så til Niemi. Vi hopper over personangrepene, men vi må få kommentere påstanden om at vi nå må slå oss sammen fordi vi skal ha diskutert dette i 10 år og noe nå må skje (!) er en merkelig påstand av minst to grunner:

  1. Det har ikke skjedd noe som helst fra statens side – ikke en eneste oppgave er flyttet fra staten til regionene! Prosjektet er tomt for innhold og framstår som en ideologisk ”trosprosjekt” for høyresiden i norsk politikk. Hvis vi husker de innledende debatter statsråd Sanner hadde ble hans retorikk avkledd faglig: det er ingen entydig sammenheng mellom størrelse på kommuner og fylkeskommuner og kvalitet. Det var jo nesten så en synes synd på mannen! 
     
  2. Ja, det er riktig at en del topper av diverse farger i Tromsø og Bodø og her og der tid om annet har laget store debatter om dette. Argumentene varierer, men de er diverse utgaver av” jo større jo bedre blir det” eller” vi må tale med en stemme fra nord”. Vi er mange som er lettet og glade når disse diskusjonene har dødd ut og vi ser det bare blir med praten, fordi det etter vår vurdering ikke finnes et folkelig votum å handle på. Det har nemlig aldri vært et folkekrav at fylkene skal slå seg sammen eller at vi skulle få bare en stemme fra nord! For mange av oss fortoner den virkeligheten seg som et mareritt. Hvorfor? Fordi den vil dekke til og skubbe under teppet alle de legitime og saklig interesse-motsetningene vi har i nord. Men mest av alt skjønner alle med minimum folkeskole at dette blir et sentraliseringsprosjekt som byene vil tjene stort på og som distriktene vil føle som ytterligere en skanse tapt. 

Innlegget til Niemi kommenterer ikke vårt demokratiske hovedpoeng! Finnmark fylke har behandlet saken grundig og saklig og vært i dialog med Troms og Nordland FK slik prosessen er blitt organisert av staten. Finnmark sa nei og vi var mange i Finnmark som var lettet og gikk sommeren i møte med lettet hjerte. 

Men så skjer altså det fatale at på et møte rom i vårt Storting bestemmer likevel 4 menn og partier at vi skal tvinges til denne sammenslåingen vi har sagt nei til. Nå snakker vi mai 2017. Flere enn undertegnede fikk hakeslepp og stusset fælt over hvordan det er mulig å behandle oss slik. Vet vi ikke vårt eget beste? Er det derfor vi blir behandlet som barn? Så lenge reformen er helt tom for annet innhold enn et strukturvedtak som kun må oppfattes som en demontering av Finnmark fylke: Nå skal også de fylkeskommunale arbeidsplassene i videregående skole og helse - som først og fremst nå finnes i Vest-Finnmark - legges inn i en større sentraliseringspakke. 

Vi frykter at det går likedan med de videregående skolene som da Høyskolen i Finnmark ble lagt inn under Universitetet i Tromsø. 

Grunnen til at du ikke hører så mye om dette i det offentlige rom er at ansatte innen disse institusjonene blir pålagt munnkurv og også får trusler om tap av oppgaver, prosjekter eller sågar stillinger om de ytrer seg offentlig. Det er forstemmende å se demokratiet forvitre i Norge; vi som har vært så stolte av medarbeidernes rett til å si sin mening og bidra i arbeidslivets demokrati. 

Niemi blander inn Jakobsen sitt ildfulle innlegg med folkeaksjonens argumentasjon. Jakobsens innlegg får stå for hans regning, men det det illustrerer er den fortvilelse og den sorg mange føler i distriktene i Finnmark når det går opp for dem hva det egentlig vil si å flytte denne ”fylkeskommunale skranken” fra Finnmark til Tromsø. Dette er jo bare første runde og siden kommer mer av samme sort! Demonteringen av finnmark har ikke bare fått mer fart, men også en ny legitimitet!

Vi sier derfor nei til Stortingets vedtak! Vi ber Stortinget om å bruke det nye flertallet til å reversere det gale og tenke seg om. Dere har gjort oss urett og det minste vi må få kunne kreve at det gjøres en konsekvensutredning av dette strukturvedtaket, og at all iverksetting utsettes til Stortinget har behandlet de forslag som kommer om en moderering av hele ”Regionreformen” sin tvangsprosjekt. 

Og til Einar Niemi, vi takker nok en gang for at du tar opp vår sak til debatt. Det er nettopp det vi ønsker, at tvangssamenslåing og sentralisering skal bli snakket om, lest om og bidra til at folk tar standpunkt. 

For ”Vi som vil ha Finnmark fylke som egen region”:

Artikkelforfatter Randi Karlstrøm er tidligere stortingsrepresentant for Finnmark (KrF)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse