Annonse

Takk til Fjellheim

Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheims karikatur av NRKs TV-produksjoner fra nord stemmer ikke, skriver NRKs nye regionredaktør Anders Opdahl.

Har vi grunn til å skamme oss? Mitt svar er nei.

Først av alt er vi i NRK skyldig Nordlys´ markante kommentator Skjalg Fjellheim en stor takk, når han i en kommentar-artikkel erklærer at vår utlyste stilling som programsjef for Nord-Norge er en ”medieposisjon med stor definisjonsmakt”. Han har helt rett. I en tid hvor både de lokale, regionale og nasjonale mediemarkedene er gjenstand for sterk fragmentering, byr stillingen på en unik mulighet til å fortelle de store og samlende historiene i, fra og om Nord-Norge. Definisjonsmakten blir heller ikke mindre av at den som får jobben, kan lene seg på et kompetent og spesialisert fagmiljø som til stadighet høster priser i inn og utland for sine produksjoner - på toppen av alle de mange og sterke ressurspersonene ved våre distriktskontorer i Nordland, Finnmark og Troms.

Nå er det ikke slik at NRK har tradisjon for å avvise kritikk som reises i det offentlige rom. Tvert i mot mener vi det er viktig å lytte til alle signaler vi får, også når de er tuftet på feiltakelser eller misforståelser. Det er ikke bare viktig, men også helt rimelig, all den tid NRK er et felleseie. I så måte er Fjellheims kritikk et av mange bidrag som danner grunnlag for de strategiske veivalgene vi gjør i NRK. Det betyr ikke at vi nødvendigvis er enige i det som sies eller skrives, men i smått og stort tar vi likevel bidragene med oss i vår løpende utviklingsdebatt.

Så til kjernen i Fjellheims kritikk: Det er for så vidt ikke første gang Nordlys-kommentatoren bruker tid på det han mener er en ”systematisk masseproduksjon av myter og stereotypier fra Nord-Norge”. Dette får han selvsagt lov til å gjenta. Det som imidlertid er problematisk, er at han bidrar til å tegne et bilde, som det ikke bare er grunn til å være uenig i, men som også er mangelfullt. Programmene han nevner, som vi i NRK for øvrig er svært stolte av, utgjør bare en del av de nordnorske produksjonene vi har levert til et nasjonalt publikum de siste årene. Og vi synes det er riktig å peke på noe av det Fjellheim velger å utelate:

 

  • ”Oppdrag Nansen”: Fire barn gikk som de yngste i verden til Nordpolen for å lære om, og ta del i, vår tids viktigste debatt; klima. I Nansens fotspor tok barna med publikum med på en reise som løftet frem forskningsstemmer ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, og som endte opp på klimatoppmøtet i Paris, hvor FNs generalsekretær Ban Ki-Moon for øvrig siterte disse forskerne. Serien vant nylig pris under en asiatisk TV-festival.

 

  • ”Tords garasje”: En unik og nyskapende formidling av naturen vi vokser opp med og i. Her lærte både barn og voksne hvordan fluene i vinduskarmen og sjøpølsa i fjorden lever, og har en funksjon i vårt nærmiljø. Serien vant førstepremie i verdens største konkurranse for læringsprogram for barn, og fikk andre premie ved en TV-festival i Tyskland.

 

  • ”Knuste drømmer”: En radioserie for P2 hvor vi fikk belyst krisen i Europa i tette møter med folk som møtte nød for første gang, belyst og debattert av Europas fremste samfunnsvitere. Laget med ståsted i Nord-Norge.

 

  • ”Høsten de mistet alt”:  Historien om da Nord-Troms og Finnmark ble evakuert og brent ned. 70 år senere fikk hele landet opplysning, historie og læring om vårt lands største tragedie siden svartedauden, en hel kveld på NRK2. Temaet ble i ettertid debattert i Stortinget, og statsministeren hadde personlig møte med hovedpersonene i programmet.

 

  • ”Fotballproff”: De aller fleste gutter drømmer om å bli fotballspiller. NRK fulgte fire unge gutter i ett år gjennom deres drømmer og frustrasjoner, oppturer og nedturer på veien, og frem til landslagsdebut. Nordnorsk stereotypi? I så fall – flott!

Og fortsatt gjenstår det å nevne en rekke andre programproduksjoner skapt nordpå, som for eksempel ”Kjære søster”; om samspillet mellom et tvillingpar fra Nordreisa. Som ”Reinhekla magi”; om musikerne i bandet Hekla Stålstrenga som oppfyller en drøm om å spille på de aller minste stedene langs nordnorske veier. Som ”Jakten på nordlyset”; en serie om begeistringen for, og mystikken rundt, det som har bidratt til en kraftig revitalisering av reiselivet i nord.

Og da har vi ikke en gang snakket om det NRK i nord har i produksjon. Fra kontorvinduet mitt i går formiddag var jeg vitne til at et titalls nordnorske unger ivrig ga sitt beste under en audition til programkonseptet ”Planetpatruljen”. Her tar vi mål av oss å gi barna en måte å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør for å ta vare på planeten vår. Det er mulig seerne må tåle en dose nordnorsk humor, men kunnskapen vi ønsker å formidle er viktig og universell og står svært langt fra Fjellheims NRK-karikatur.

NRKs innholdsutvikling er ingen statisk affære. Ei heller i nord. Tvert i mot tar vi mål av oss å lage verdensklasseinnhold. Det kan selvsagt innebære både justeringer og nye strategiske valg. Kan vi bli bedre? Ja, og det tar vi alltid mål av oss å bli. Kan vi bli modigere? Selvsagt, vi skal utfordre både oss selv, og samfunnet rundt oss. Men har vi grunn til å skamme oss? Mitt svar er nei. Tvert i mot mener jeg utgangspunktet for den som blir vår nye nordnorske programsjef er bedre enn noen gang.

For Skjalg Fjellheim, en stemme mange lytter til, har jo helt rett; dette er en ”medieposisjon med stor definisjonsmakt”. Som han selv skriver: Make no mistake about it. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse