Annonse
Båten Johan Ruud var forskningsfartøy ved UiT Norges arktiske universitet fra 1976 til sommeren 2019. I løpet av utallige forskningstokt har båt og mannskap bidratt til utdanningen av flere generasjoner havforskere ved universitetet inkludert fiskerikandidater, marin-biologer og marin-geologer. Foto: UiT

Takk for innsatsen og god jul, Johan Ruud!

Så kan du feire din første jul som pensjonist der du ligger i Kullkransvingen med slukte lanterner. Ingen motordur høres og ikke et menneske er å se, hverken om bord eller på kaia. Det er stille der du ligger og ser bort på byen mens båtene går forbi. Men, det har ikke alltid vært slik, hvor mange ganger du sjøl har seila fullasta ut av sundet vet bare du – men mange er det.

Det er over 40 år siden du kom til Tromsø. Nord-Norge som du kom til mangla mye men nu, endelig, hadde vi fått vårt eget universitet, ikke uten strid, og strid var det også før du skulle komme. Men du kom og universitetet fikk sitt eget forskningsfartøy!

I nord er det mye hav og vi som bor her er nært knyttet til havet, derfor var det naturlig at studier av alt som foregår i havet ble viktig for det nye universitetet. For å kunne gjøre det måtte vi ha båt, båt fikk vi og om bord kom alle de som skulle bli fiskerikandidater, marin-biologer, marin-geologer og mange andre, også langveis fra.

Det var entusiastiske forskere og studenter som kom om bord og du tok godt imot dem. Noen hadde vært på havet før og visste hvordan det er. Men mange hadde ikke det, derfor gikk det av og til som det måtte gå, bleik om nebbet satt dem i messa og sa ikke så mye, formen var nok ikke helt på topp. Men du sa aldri noe, seilte bare trygt videre dit dem skulle og gjøre forskningen sin.

Og mye rart hadde dem med seg til forskningen sin, trål og bunnskraper hadde du sett før, men noen skulle måle temperaturen i havet, andre skulle ta prøver av havbunnen og noen skulle ha seismikk, de skulle se hva som var under havbunnen! Alt fant du ut av, også hvordan du skulle få opp prøver av leira på bunnen til de som var interessert i det.

Dette klarte du på utmerket vis fordi de som jobba om bord hos deg hadde lang erfaring, mange hadde hele sitt yrkesaktive liv på havet, som sin far og farfar før dem. De visste hva som krevdes for å lykkes på havet og de var kjent langs hele kysten i nord, uvurderlig kunnskap som kom godt med når havforskning av mange slag skulle bygges opp ved det nye universitetet. Dette så vi som kom om bord og dette hadde mange sett før oss, sjøfolk og fiskerne fra nord har vært på mange vitenskapelige ekspedisjoner opp gjennom årene.

Blant annet derfor klarte det nye universitetet i Tromsø på bemerkelsesverdig kort tid å gjøre seg gjeldene både nasjonalt og internasjonalt innenfor mange fagfelt som har med havet å gjøre. Den kunnskapen må vi forvalte godt og bygge videre på.

Nå er dem også pensjonister, mange av de som har hatt sitt arbeid på Johan Ruud. Det er ærlig fortjent, selv om det sikkert ikke var med lett hjerte de forlot båten – det sies at noen nærmest måtte tvinges på land! Men nå er det snart jul og kanskje litt tid til å tenke tilbake der dere nå sitter på Kvaløya, på Reinøya, i Tromsø, i Lenvik, i Harstad og kor dere nå alle måtte være – dere vet selv hvem dere er. Vi som har vært så heldige å få jobbe med dere glemmer det ikke, evig takknemlig som vi er for alt det arbeidet dere har lagt ned for utdanningen og forskningen vår. Mange takk og en riktig god jul til dere alle!

  • Jan Sverre Laberg er fra Harstad, kom til Tromsø i 1982 for å studere geologi. Han var ferdig utdannet som marin-geolog i 1994 etter flere turer med Johan Ruud til havområdene rundt Bjørnøya for å samle inn maringeologiske data. I dag er han professor i marin geologi ved UIT-Norges arktiske universitet

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse