Annonse
Jeg er takknemlig for Hålogaland Teater. Tenk at vi har et ordentlig, ekte teaterhus som setter opp fortellinger om skjemt og alvor, med stor kløkt og strøken profesjonalitet, skriver Maja Sojtaric. Bildet er fra forestillinghen "Blå åker". (Foto: HT / Stig Brøndbo)

Dere er livsnerven i Tromsø. Jeg er takknemlig for at dere er der ute og gjør oss til en by.

Dere står sjeldent på en forside, men dere står på likevel. Dere er verdt Trond Mohns vekt i gull med diamanter på. Ha en riktig god jul!

Er det mer til Tromsø enn TIL? Hver nye dag bringer med seg en ny overflod av jeremiader om dette, i de beste av tidene, middels interessante fotballaget. Det må være lov å si. Det må også være lov å innrømme at jeg alltid har ment at dyrkingen av prestasjoner til overbetalte guttunger som løper etter en fotball, er temmelig utidig.  Altså, guttene - enkeltvis og som lag - gjør en så god jobb som de kan. Dette er ikke en kritikk av dem. Men at deres prestasjoner er så jævlig betydningsfulle for identiteten til resten av oss, har jeg alltid syns er reinspikka tull.

Jeg var på besøk hos mine aller kjæreste venner dagen TIL rykket ned. Da sa mannen i familien at «I dag avgjøres det på Alfheim om Tromsø kan kalle seg for en by eller ikke!»  Jeg humret litt av det, men har tenkt mye på uttalelsen siden, da katastrofeoppslag om nedrykket ingen ende vil ta.

Og jeg tenkte på en øvelse vi jevnlig gjør med vår syv år gamle datter. Vi ber henne lage en takknemlighetsliste hver gang hun furter over at vi ikke vil kjøpe henne en hest og en drone. Hun må selv finne ut hvilke fem ting hun er takknemlig for, hun må begrunne dem og hun må skrive dem ned.

Som regel er hun takknemlig for at hun har venner, at hun fikk danse til Just Dance på SFO-en, eller at hun fikk besøk fra tante. 

Vi har ikke et eliteserielag. Det har vi vel furtet over lenge nok? Noe må vi ha som duger her i byen? 

Siden det snart er jul, tenkte jeg at vi kunne kjøre på med en takknemlighetsøvelse for Tromsø by. Vi kan gjøre det til en kollektiv greie, om den gode leser vil være med og bidra i sosiale medier og slikt. Jeg starter: 

 1. Jeg er takknemlig for Hålogaland Teater. Tenk at vi har et ordentlig, ekte teaterhus som setter opp fortellinger om skjemt og alvor, med stor kløkt og strøken profesjonalitet. Fortellinger som Blå Åker, et samfunnskritisk stykke som harselerer med kapitalkreftene som herjer med fiskeripolitikken, og dermed livet til oss som bor i Nord. Eller som Faren som hjelper oss å kjenne på andre menneskers lidelse, og de pårørendes sorg, i møte med folkesykdommen Alzheimers. Det finns ikke en algoritme i USA som kan gi deg dette på en strømmetjeneste i din stue. Men dramatikere, skuespillere, dramaturger, scenografer og regissører kan gjøre det i din egen storstue i Tromsø.
   
 2. Jeg er takknemlig for Nordnorsk Kunstmuseum. De leverer konsekvent tankevekkende og spennende utstillinger. De overrasker stadig med dynamiske og interessante måter å utfordre den nordnorske identiteten på. Senest med Like Betzy-utstillingen, som beveget seg rett ut i bybildet med kunstverket Han Roald som Betzy – der statuen av Roald Amundsen ble kledd inn i en trekasse. Tenk at et kunstprosjekt fikk tastaturene i denne landsdelen til å smelte med kunstkritikk fra gammel og ung. Diskusjonene gikk fra spaltene i Nordnorsk debatt til anmeldelser i magasinet Hakapik (Ja, vi har et magasin for kunstkritikk i Tromsø, og den er veldig god!). For en triumf.
   
 3. Jeg er takknemlig for Cat Collective. Jeg er veteranpublikum i undergrunnsmusikk-gamet og husker veldig godt når det nesten bare var gutter og menn som rocket scenene i denne byen. Jeg er altså ikke gammel. Vi snakker om noen få år tilbake i tid da det var såpass sjeldent at man så kvinner spille rock på scenen i Tromsø, at det ble egne nyhetsoppslag når de spilte. Nå er det ikke noe nytt at kvinnelige musikere av alle valører spiller i denne byen – også i det hardere rockesegmentet. Og det kreative kvinnekollektivet Cat Collective har mye av æra, med sitt tydelige feministiske prosjekt og dyktige ildsjeler som har bidratt til at Bastard Bar er den mest spennende konsertscenen i denne byen. Jeg er for øvrig takknemlig for alle som booker artister til Tromsø, og får Tromsø artistene ut i verden, for eksempel: The North Country Fair, Kaos Music, eller Fanden i Troms. Det er ikke bunnlinja som gjør at disse folkene engasjerer seg for å skape en av de mest vitale musikkbyer i Norge.
   
 4. Jeg er takknemlig for Tvibit. For en fantastisk klekkemaskin for unge talenter det er. Man må ha et eget rom for å utvikle seg i, som Virginia Woolf så vakkert engang skrev. Og det har kidsa fra Kroken til Kvaløysletta virkelig fått på Tvibit. Der er det rom for alt fra redaksjonsmøter for Tromsø-avdelingen av den internasjonale ungdomsradioen Radio Immaginaria, til skranglete bandøvinger. Og det er rom for skapende evner å vokse seg større, med både pengestøtte og gode råd.
   
 5. Jeg er takknemlig for alle som legger inn dugnadstimer for at deres venner skal kunne lage film, spille musikk, drive på med performancekunst, skrive manus, ha en scene å stå på, plakater å profilere seg med, få omtale og tilbakemeldinger på det de prøver å formidle. Dere vet hvem dere er: dere som starter kunstkritikk-blogger og fanziner som få andre ser et marked for; syr klær, snekrer scener, kjører lys og lyd på all slags arrangement for symbolske vederlag; produserer plater for usignerte band som må betale dere i avdrag etterhvert som de får booket inn konserter. Hvis jeg begynte å nevne alle med navn hadde jeg fylt avisa.

Dere er livsnerven i Tromsø. Jeg er takknemlig for at dere er der ute og gjør oss til en by. Dere står sjeldent på en forside, men dere står på likevel. Dere er verdt Trond Mohns vekt i gull med diamanter på. Ha en riktig god jul!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse