Annonse
Hvordan kunne Solseilet passere både byggesaksbehandlerne og deretter politikerne i rekordfart, mens en privat utbygger som vil fortette i veldig liten skala, er i årelang kanossagang med saksbehandlere som har stadig skiftende holdninger til om taket skal være flatt eller skrått? skriver Marit Rein  

Dette tåler ikke Tromsø lenger

Ingen kan lenger være trygge på beskyttelse mot verditapet voldsomme naboutbygginger kan resultere i. Ei heller at fortetningspolitikken gir oss en fin, smart og god by for framtida.

Små utbygginger må være tro mot plan- og bygningsloven, mens kravene i den samme loven synes å  avta proporsjonalt med hvor stor utbygger og utbyggingen er.

I 2012 ønsket en Tromsøfamilie å bygge et tilbygg og sendte en byggesøknad til kommunen. De har ennå ikke fått tillatelse til et tilbygg på to etasjer på tomta si. Saken går fram og tilbake med store og små endringer. Hadde jeg bare forstått hva kommunen mener er akseptabelt, uttrykker utbyggeren. Nylig leste jeg en facebookpost hvor en huseier var fortvilet over mangel på veiledning rundt et takoppløft hun ønsket å bygge.  Begge disse eksemplene hadde tatt utgangspunkt i nabolagene sine, studert hva som tidligere er innvilget av påbygg eller takoppløft, og utformet sine byggesøknader deretter, for så å motta avslag. Jeg kan ikke uttale meg om det faktiske innholdet i avslagene, utover at estetikk blir nevnt i begrunnelsene. Eksemplene er likevel et symptom på den avmakt og mangel på konsekvens i utbyggingssaker som rår i byen.

For knappe to år siden startet planleggingen av Tromsøs hittil høyest ruvende hus i sentrum, leilighetskomplekset på 13 etasjer med det idylliske navnet Solseilet. I oktober settes spaden i jorda. Dette er et prosjekt som skal gi solrike leiligheter med storslagen utsikt. Problemet er at naboene må seile sin egen sjø, når det gjelder sol og utsikt. De har også med den godkjente utbyggingen fått redusert verdien av sine eiendommer med mange hundre tusen kroner.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse