Annonse
SAMISK STJERNEKAMP-VINNER: Ella Marie Hætta Isaksen, først og fremst en fantastisk artist, en trygg og kul ung kvinne som har rørt TV-publikum med å være så ekte og unik, skriver Sissel Wessel Hansen. Skjermfoto fra NRK

Tanas brobygger

​​​​​​​Det er beregnet at det tar tre år å bygge Nye Tana bru. Denne høsten har en ung jente fra Tana bygd broer. Med joik.

Du naila det, i beste sendetid. Du blåste lørdagspizzaen av tallerkenen og spredte gåsehud fra Lindesnes til Kirkenes. Med joik. 

Da Ella Marie Hætta Isaksen (20) fra Tana ble intervjuet før finalen på Nrks «Stjernekamp», sa hun at hun ønsket å skape et kraftfullt øyeblikk. 

Det gjorde du, Ella. Du naila det, i beste sendetid. Du blåste lørdagspizzaen av tallerkenen og spredte gåsehud fra Lindesnes til Kirkenes. Med joik. 

«Det er nesten så jorda beveger seg», sa stjernekampdommer Thomas Feberg på sitt sedvanlige lyriske vis like etter Ella framførte sin versjon av joiken Ozan av Ádjagas, som avsluttet en høst der Ella har blitt en ny veiviser for samene.  

– Vi lagde litt historie i dag. At hun kan stå her kjempestolt og fremføre en joik, tror jeg knytter bånd mellom alle i dette landet, sa kulturminister Trine Strand Grande etter sending. 

Kulturministeren satt i salen. Da filmkamera sveipet over publikum så hun like rørt ut som resten av publikum, flere av dem kledd i samekofte. Og kanskje var det det samiske publikum som rørte meg mest. Det lyste stolthet fra salen. 

I skrivende stund har et halvt døgn gått. Og Norge er fortsatt beveget av en ung samisk artist som kompromissløst og ekte har tatt joiken fram der hun kunne i beste sendetid på direktesendt tv. Ella satte fyr på Twitter og Facebook. 

Det norske folk har tatt hjertelig imot. Og blitt beveget. Og for noen samer er det kanskje vanskelig å sette ord på hvilken fantastisk reise det har vært. 

Joik i beste sendetid er ingen selvfølge, skrev Mona Solbakk, direktør i NRK-Sápmi i en kronikk like før Stjernekamp-finalen. Nei, det er ikke det. Da hun var yngre opplevde hun å bli joike-hetset på gata når hun gikk i kofta i det offentlige rom. 

Nå hylles joiken, i offentligheten og på TV. Solbakk sier det ligger mye arbeid bak å få joik som sjanger i Stjernekamp to år på rad. Det var verdt strevet. NRK skal ha honnør for at de gir joiken plass, både i «Stjernekamp» og i programmet «Muitte mu» der kjente artister prøver å lære seg joik. 

Ikke bare for at det ligger under statskanalens oppdrag. Men også for at det er bra TV

Vi visste bare ikke at vi ville ha det. 

 «Jeg har egentlig alltid syntes det har vært kult å være same. Forskjellen nå er at alle andre også synes at det er stilig», sa samiske Susanne Guttorm i et reportasje i Dagbladet tidligere i år, like før hun skulle delta i Miss Norway-finalen i Oslo. I samme artikkel sa professor Torjer Olsen at det å være samisk er blitt trendy. Han mener vi står ved et punkt i historien da det å ha samisk bakgrunn for mange unge ikke lenger oppleves som en belastning, men som et pluss. 

I store deler av det samiske samfunnet ser vi at ungdommen tar tilbake språket og kulturen. De viser en samisk kultur som er framoverlent og framtidsorientert. 

I følge Olsen kommer oppsvinget akkurat nå nettopp på grunn av den økte samiske synligheten. Flere samiske artister dukker opp, de er synlige på TV og det produseres flere samiske filmer. Flere samiske designere er i ferd med å skaffe seg kjente merkenavn.

Og ikke minst har en rekke samiske kunstnere brukt sin stemme gjennom kunsten, som for eksempel kunstnerkollektivet Daiddadallu i Kautokeino. 

Akkurat nå er det Ella fra Tana som høres best.  Å utrope henne til en talsperson for det ene eller det andre skal jeg ikke gjøre. Først og fremst en hun en fantastisk artist, en trygg og kul ung kvinne som har rørt TV-publikum med å være så ekte og unik. 

«Jeg synes jo at joik er det vakreste i verden.»  Har hun sagt. 

Det har du helt rett i, Ella.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse