Annonse
Bjørn Kjos: Foto: Scanpix

Er det noe som har vokst i himmelen uten å falle ned?

Jeg undrer på om målet til Kjos er at flybillettene skal bli så billig at vi kan kjøpe melk i Oslo? Det er kanskje like greit – så kan butikken på hjørnet legge ned, skriver Irene Ojala

Vi er jo så heldige at vi hører til de fem prosent av menneskene på vår klode som har økonomi til å fly.

Torsdag 5. mars var det debatt på NRK. I Debatt fikk norgeshelten Kjos lov til å presenterte sitt drømmemål – som er at Norwegian skal ha en flyflåte som skal vokse inn i himmelen.

Når Kjos får asiatiske flypersonell på innenriksfly og andre fly - så kan folk fortsette å fly billig. Nordisk flypersonell kan gå på NAV, og kan kanskje også fly rimelig, nå som passasjerer på turistklasse. Jeg undrer på om målet til Kjos er at flybillettene skal bli så billig at vi kan kjøpe melk i Oslo? Det er kanskje like greit – så kan butikken på hjørnet legge ned – det er jo så kostbart å ha ansvaret for ansatte i norske bedrifter.

Klima som vi i Norge, i følge FN skal ta vare på får verre kår. To graders målet som de fleste politikere i Norge støtter, gjelder vist ikke for fly. Årsaken er kanskje at politikere og deres familier også ønsker å fly nærmest gratis til varmere strøk for å slappe av. Slappe av kan vi jo ikke gjøre hjemme i vårt eget land.

Jeg undrer på om klimamaset er bar tull, noe som FN og klimapanelet har funnet opp? Det er plagsomt å ha flere tanker i hodet samtidig, kanskje vi ikke skal blande klimagassutslipp og fly inn i debatten om Norwegian, flypersonell og klima, men så er det jo engang slik at alt avhenger av alt. Det går nok bra med to-graders målet, i alle fall for oss - for en stund. Vi er jo så heldige at vi hører til de fem prosent av menneskene på vår klode som har økonomi til å fly.

Klimatiske utfordringer får familien til asiatiske flypersonell ta seg av. De kan jo tenke på det når de strever med å flytte seg selv, sine eiendeler og bestemor lengere opp på den en meters høye landlinjen de var så heldige å bli født på. Kabinansatte fra Asia på jobb for Kjos har vel nok med å bruke fritiden i Norge til å spasere mellom Gardermoen og Rema 1000 på Jessheim for å handle billig mat. I følge Norwegian har ikke asiatiske flyvende personell behov for like mye i diettpenger som skandinaviske flypersonell - da de ikke er på bakken de er jo i lufta. Omentrent slik var svaret som Norwegian presenterte da de ble intervjuet på NRK i oktober 2013 om asiatenes lønns- og arbeidsvilkår i selskapet.

Det er nok ikke min og din bankkonto den folkelige Kjos tenker på når han sliter med voksesmerter. Hm…men er det noe som har vokst til himmels uten å at de etter hvert har måtte finne raskeste vei ned?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse