En kasse med nye og en med brukte. Det sier seg selv at det blir store mengder av dette, og selv om det ikke akkurat er det en ser mest av i veikanter og på strender, så blir det plastsøppel! skriver Marlen Foshaug om de velkjente skoovertrekkene. Foto: Mathilde Torsøe

Tanker omkring plastforurensning

På en måned fyller to pensjonister nesten en stor sekk med plast ! Jeg vil påstå – mer og mindre ufrivillig.

Det er gledelig og nødvendig at det nå settes fokus på dette problemet. Lenge har vi skjønt at dette måtte fare galt avsted, men når vi sitter storøyd og ser på TV og forstår hva, for eksempel, dette med mikroplast innebærer, blir vi vettskremt.

Å plukke søppel og skape holdninger blant folk flest er vell og bra, men problemet må gripes an hos produsenter og leverandører. En stakkars forbruker har intet valg – nesten alt du kjøper på butikken er pakket inn i plast! Ja, så forsegla at vi må bruke både kniv og saks for å få det åpna.

Et grelt eksempel: I et ubetenksomt øyeblikk kjøpte jeg 6 «en slags» kanelboller. De var enkeltvis innpakket i plast, så plassert i ei eske av hardplast, som igjen var plastbelagt en gang til!

Jeg er vanligvis bevisst på å unngå varer i plast, men etter at vi begynte å sortere plast er jeg rystet. På en måned fyller to pensjonister nesten en stor sekk med plast ! Jeg vil påstå – mer og mindre ufrivillig.

Min forundring gjelder også et par ting til…

De blå «plasttøflene»

Hvor vi nå enn kommer på helsesenter, sykehjem, skoler og lignende, blir vi møtt i gangen med plakater og store kasser med blå plasttrekk, som vi må ta utenpå skoene før vi går inn.

En kasse med nye og en med brukte. Det sier seg selv at det blir store mengder av dette, og selv om det ikke akkurat er det en ser mest av i veikanter og på strender, så blir det plastsøppel!

Og jeg undres – er hensikten med dette å hindre smitte, eller er det for å lette arbeidet for renholderne? Det kunne vært greit å få vite det.

Veistikk i plast

Dette har irritert meg i mange år! Hver vår avdekkes det massevis av røde, store og små biter langs veiene og i terrenget, fra hele veistikk til mikroplaststørrelse – og er en stor forurensing.

Jeg hører at Veivesenet sier at de samler inn dette, men det er en sannhet med modifikasjoner.

De går nok ikke så langt fra veien for å samle opp plastsøplet sitt… Det har vi mange bevis på.

Hvorfor bruke plast?

All ære til det grønne ungdomspartiet som har tatt opp dette. De foreslår å bruke bambus istedet.

Vel og bra - men det må jo importeres fra sydligere strøk.

Det er så populært å snakke om «kortreist» for tida… Over hele landet er det et problem at skogen og landskapet vokser igjen, og mye av det er – ja, nettopp veistikk!!

Tenk om alle de som trenger sysselsetting, og andre, kunne få være med å bidra til en vinn-vinn situasjon. Nemlig å gjøre skogen framkommelig – og lage «kortreiste» veistikk som er forgjengelig!

Det kunne også bli ei god ekstrainntekt for skoleungdom og andre.

Er dette noe å tenke på? Eller er det bare en latterlig tankegang av ei gammel dame?

Uansett – jeg måtte bare få lufta den!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse