Annonse
Kanskje er vi nødt til å spise lab-kjøtt uansett om vi liker det eller ikke? Hvis kloden vår skal reddes viser majoriteten av forskningen at vi er nødt til å legge om matproduksjonen vår dramatisk for å ha nok mat til å mette en voksende og kravstor befolkning. Sjømat har imidlertid en betydelig fordel kontra kjøttproduksjon når det kommer til miljøavtrykket, skriver Christopher Vonheim. (Illustrasjonsfoto)

«Jeg tar en porsjon laboratorielaks, takk»

Som en verdensledende sjømatnasjon mener jeg vi bør planlegge hvordan vi skal kunne sikre at vår sjømat er den mest foretrukne i tiden som kommer, også når utfordrerne kommer direkte fra et labratorium.

Laboratorieprodusert kjøtt og fisk er på full fart inn i dagligvarekjeder og restauranter. Og spørsmålet jeg har lyst til å stille er hvordan sjømatindustrien skal svare på denne tilsynelatende uungåelige konkurransen fremover. Det vil trolig komme flere typer labfisk - som smaker nøyaktig det samme som en ekte laks, torsk, makrell og kongekrabbe gjør. Har vi råd til å sitte stille i båten, eller skal vi som verdens fremste sjømatnasjon møte utfordringen med baugen først?

Beyond Meat og Impossible Food er to selskaper som i dag har enorm vind i seilene sine. Hvorfor så sterk medvind? Jo, fordi de tilbyr et produkt som mange har ventet på: nemlig smakfulle kjøtt- og fiskprodukter som ikke kommer direkte fra dyr, men fra et high-tech laboratorium med et lavt biologisk fotavtrykk. Dette er det perfekte produktet for alle som ønsker å redde miljøet, men som ikke vil ha en smakløs substituttburger i retur for engasjementet sitt. Beyond Burger er allerede blitt en stor suksess i dagligvarehandelen.

Vi er kommet i en tidsalder hvor teknologi kommer til å endre harde og regulatoriske bransjer som helse, mat, bank og infrastruktur. Tidligere har teknologi primært endret bransjer som kommunikasjon, software og IT som alle har lave inngangsbarrierer for innovasjon.

Det som gjør dette så spennende er at våre smaksopplevelser kan konstrueres med teknologi. Opplevd smak er kort fortalt en kombinasjon av smakstilsetninger, ingredienser og konsistens. Dette er nå blitt en oppgave som et dyktig forskningsteam i større grad kan løse til et punkt hvor mennesker ikke lenger kjenner forskjellen på ekte og labutviklede produkter.

Så hva er status for kjøttet som har kommet lengst i utviklingen? Jo, Burger King og Impossible Food samarbeider allerede tett rundt å skape en ny bestselger uten bidrag fra dyr. Og allerede nå klarer ikke Burger King-kundene å skille den ekte whopperen fra den konstruerte versjonen laget av Impossible Food – video av eksperimentet er tilgjengelig på Youtube.   

Innsikt fra Norges sjømatråd viser at miljø blir stadig viktigere for konsumenter når de velger å spise sjømat, slått av smak, helse og bekvemmelighet. Derfor burde alle sjømatbedrifter ha et bevisst forhold til denne trenden som kommer til å skylle innover oss. I kjøttindustrien har produktutviklingen gått så raskt at en interesseorganisasjon for bønder i USA, Missouri Farm Bureau, har uttalt at produktene fra Impossible og Beyond Meat er så bra at bøndene for alvor må gjøre seg klare til å konkurrere mot disse selskapene.

Så hva kan bremse eller stoppe denne matrevolusjonen mange både spår og håper på? Jeg ser noen åpenbare skyer i horisonten. Den første er verdikjeden og skaleringsevnen til disse selskapene. Å lage noen hundre kilo til en høy pris i et laboratorium, er en ganske mye enklere øvelse enn å skalere opp til flere millioner av kunder verden over. Dette har foreksempel Tesla kjent godt på kroppen.

Men den kanskje mørkeste skyen er hvilke ingredienser du som konsument putter i deg, og om det er bra for kroppen å spise disse konstruerte kjøtt og fiskeproduktene. I dag er noen av de viktigste ingrediensene i burgerne: vann, proteinpulver fra bønner og rapsolje. Her må det forskes mer, og Nofima har et spennende prosjekt pågående på dette temaet kalt GrowPro. Likevel er dette neppe selskaptruende over tid, hvis mer penger investeres til forskning og kundetilbakemeldinger for å forbedre produktene ytterligere.

Kanskje er vi nødt til å spise lab-kjøtt uansett om vi liker det eller ikke? Hvis kloden vår skal reddes viser majoriteten av forskningen at vi er nødt til å legge om matproduksjonen vår dramatisk for å ha nok mat til å mette en voksende og kravstor befolkning.

Jeg håper og tror norsk sjømat fortsatt vil være verdensledende innen helsefremmede produkter og bærekraft i en slik verden også. Sjømat har en betydelig fordel kontra kjøttproduksjon når det kommer til miljøavtrykket, og derfor vil denne trenden treffe kjøttindustrien hardest. Samtidig må uansettt sjømatindustrien gjøre seg noen tanker hvordan vi skal møte denne trenden på best mulig måte.

Eisenhower sa at planer er verdiløse, men planlegging betyr alt. Som en verdensledende sjømatnasjon mener jeg vi bør planlegge hvordan vi skal kunne sikre at vår sjømat er den mest foretrukne i tiden som kommer, også når utfordrerne kommer direkte fra et laboratorium.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse