Annonse
Illustrasjon av Hywind Tampen-prosjektet. Dimensjoner og avstander er ikke realistiske. Illustrasjon: Equinor

Tar Equinor klimaansvar?

Equinor er best i verden på teknologi hva angår flytende vindmøller, men skylder på manglende statsstøtte for at Norges kystlinje ikke får parker med flytende vindmøller.

Nå er det på tide at Equinor blir et energiselskap som jobber for lavutslipp på alle fronter.

Hvorfor tar ikke Equinor selv hele regningen? Ansatte fra selskapet har uttalt at flytende vindmøller vil bli konkurransedyktig med landbaserte vindmøller på sikt, men at det vil ta tid å utvikle teknologi og industriløsninger som lønner seg.

Men vil det ikke i et langsiktig perspektiv også lønne seg for Equinor å ta hele regningen for prosjekter som Hywind Tampen? Med tanke på at Equinor er det ledende selskapet i verden på flytende vindmøller, bør Equinor kjenne sin besøkelsestid. Per i dag har de ingen seriøse konkurrenter. Det kan de få i framtiden, og da kan det være for sent å få tillatelse og et konkurransefortrinn til å bygge flytende vindmølleparker verden over.

Et annet aspekt er klimaansvaret. Per i dag bidrar Equinor til enorme CO2-utslipp ved utvinning og salg av gass og olje. Equinor har tjent seg søkkrik på fossilt brensel som bidrar til klimaoppvarming. Med prosjekter som Hywind Tampen kan selskapet vise at de tar klimaansvar. Equinor kan bli en grønn bedrift.

Det er bare bygget en flytende vindmøllepark i verden, det vil si i 2017. Prosjektet heter Hywind Scotland, og består av fem flytende vindmøller som Equinor har bygget. Her kan du se en video selskapet selv har lagt ut på YouTube.

Prosjektet ble gjort mulig av støtte gjennom den britiske ROC-ordningen (Renewable Obligation Certificates).

I august 2018 ble nye planer lagt fram av Equinor. Prosjektet heter Hywind Tampen, og tar sikte på å delelektrifisere Gullfaks- og Snorre-feltene i Nordsjøen. Hywind Tampen planlegges å bestå av 11 stykk 8 MW vindmølleturbiner med en total utbyggingskostnad på rundt 5 milliarder kroner. Equinor regner selv med at prosjektet vil bli billigere enn pilotprosjektet Hywind Scotland. Det kommer av at teknologien har utviklet seg, og at industriløsningene har blitt billigere.

Det går altså den rette veien. Helt siden pilotfasen har Equinor hatt en uttalt ambisjon om å utvikle Hywind-konseptet til et kommersielt alternativ til andre energikilder. Og det målet er de på god vei til å nå.

Om prosjektet Hywind Tampen blir en realitet, gjenstår å se. Det skal tas en beslutning i 2019. For øyeblikket er Equinor i samtaler med Enova og Nox-fondet om støtte. Equinor setter som krav at cirka tre av de fem milliardene skal komme i støtte fra staten.

Jeg mener at Equinor av klimahensyn bør ta hele regningen for Hywind Tampen selv. Alt annet er å fraskrive seg samfunnsansvaret alle norske bedrifter har for å bevege seg i en grønn retning. Nå er det på tide at Equinor blir et energiselskap som jobber for lavutslipp på alle fronter.

Dersom Equinor klarer å gjøre Hywind-konseptet til et kommersielt alternativ til andre energikilder uten statlig støtte, vil markeder åpne seg utenfor kysten av alle land som har kystlinje.

Hywind-konseptet kan bli den nye oljen. Utenfor kysten av Norge, det vil si i norsk økonomisk sone, er vindkraft-potensialet mange ganger større enn energipotensialet i vannkraften vår. Equinor bør ikke la denne historiske muligheten gå fra seg. Per i dag er selskapet som sagt best i verden på flytende vindmøller. Vil firmaet være det i morgen?

Statlig støtte eller ikke; satsing på flytende vindmøller må komme høyere opp på dagsorden. Media bør begynne å interessere seg for saken. Det er i nasjonens interesse at Equinor utvikler Hywind-konseptet videre til å bli et kommmersielt alternativ til andre energikilder. Landet vårt kan bli søkkrikt på flytende vindmøller utenfor kysten av Norge.

Kilder:

https://www.equinor.com/no/news/27aug2018-hywind-tampen.html

https://energiogklima.no/kommentar/hywind-tampen-equinor-i-rute-mot-konkurransedyktig-flytende-havvind/

https://www.tu.no/artikler/milliardstotte-til-hywind-tampen-kan-tomme-enova-for-penger-br/459637

https://sysla.no/gronn/hywind-tampen-utbygging-kan-gi-3000-arbeidsplasser-da-ma-equinor-ha-enova-stotte/

https://www.tu.no/artikler/hywind-tampen-kan-bli-lonnsom-for-equinor-soker-likevel-milliardstotte-av-staten-br/458885

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse