Annonse
Til lanseringen av skyskraperen Det Store Blå, hadde Kjell Ingen Røkke fått statsminister Erna Solberg til å kaste glans over prosjektet. Men hvor skal Røkke hente forskerne fra? Foto: Heiko Junge, NTB/Scanpix

Tårnet som bør vekkeTromsø

Tromsø har et stort, meget kompetent og internasjonal anerkjent forskningsmiljø på hav, klima og miljø. Vil det utarmes når milliardær Røkkes vulgære monument over seg selv står ferdig?

Kjell Inge Røkke har tjent seg rik. Vi som bor i Nord-Norge har god kjennskap til hvordan.

Kjell Inge Røkke vil bygge en 200 meter høy skyskraper på Fornebu. Det har vakt sterke reaksjoner i nabolaget i Bærum.

Det burde vekke minst like sterkt engasjement i Tromsø.

Tromsøværingene har mye mer å tape enn bæringene, som risikerer å miste noe ettermiddagssol og pen utsikt. 

For i tårnet Det Store Blå, av skøyerfantene også kalt Den Store Stå, vil Røkke samle verdens fremste havforskere. Hvor skal han hente dem fra?

Tromsø har et stort, meget kompetent og internasjonal anerkjent forskningsmiljø på hav, klima og miljø. Vil det utarmes når milliardærens monument over seg selv står ferdig?

I havforskningsbyen Bergen har alarmen gått. Frykten er selvsagt at den planlagte kraftsamlingen av nasjonalt og internasjonalt forskningsmiljø, samt et utall konsulenter i skyskraperen på Fornebu, vil føre til at bergensmiljøet og  flaggskipet Havforskningsinstituttet svekkes. Bergenserne vil ganske enkelt ikke sitte og se på at havforskningen flyttes fra Bergen og kysten, og inn til en pen haveby i Indre Oslofjord.

Hva gjør Tromsø? Den eneste politikeren som bryr seg, så langt jeg har registrert, er stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Har alle andre latt seg lure til å tro at konfliktene rundt tårnet på Fornebu bare er en lokal krangel om arkitektur?

Det er fremdeles noen av oss som husker den seige og lange kampen for å få flyttet Norsk Polarinstitutt (NP) fra nettopp Fornebu til Tromsø. Anført av Ole Danbolt Mjøs, professor og rektor ved UiT, professor Tore Vorren og andre ildsjeler, lyktes de i 1993. Etter det har NP stått helt sentralt i den kraftige oppbyggingen av polar forskning i Tromsø.

I den planlagte 60 etasjer høye bygningen til Røkke skal det bli god plass til verdens hav. For Røkke vil redde havet. Og det haster. - Derfor er dette en kamp mot klokken, men vi skal klare det hvis reguleringssaken startes denne uken og blir ferdig behandlet neste år, sa Torstein Storækre, daglig leder i FP Eiendom under lanseringen i oktober.

Det er Røkke-selskapet AKER ASA som eier FP Eiendom. Og Aker ASA har som kjent betydelige interesser i de kolossale naturressursene som befinner seg i og under havet. Nå vil toppsjefen være vertskap for den viktige havforskningen også. Ringen er sluttet.

Kjell Inge Røkke har tjent seg rik. Vi som bor i Nord-Norge har god kjennskap til hvordan. Nå vil ha gi av den enorme formuen sin tilbake til samfunnet, om vi forstår Nina Jensen, leder av et annet av Røkkes gigantprosjekter, rett. Hun er sjef for forsknings og ekspedisjonsskipet REV, som er under bygging. Skipet er nesten dobbelt så stort som nydøpte «Kronprins Haakon», og med en prislapp på 3 milliarder, er det også dobbelt så dyrt.

Skipet er et prosjekt sammen med World Wildlife Fund, for Røkke er god på å bygge allianser. Han skaffet seg fiskekvoter ved å inngå allianse med blant andre Ap og LO, som trodde det skulle bli flust med jobber i fiskeindustrien. I stedet ble leveringsplikten, av Røkke selv karakterisert som selve «bærebjelken i samfunnskontrakten», gjort til en sjofel parodi.

Målet med dette bygget er, ifølge eiendomsdirektør Storækre, at Norge skal kunne ta posisjonen som verdens ledende havnasjon i sterk konkurranse med mange andre land. Men Norge har en meget sterk posisjon på dette feltet allerede. Skal Kjell Inge Røkke ta på spanderbuksene og gi noe tilbake til samfunnet, får han mye mer for pengene om han investerer i de fremragende forskningsmiljøene som allerede finnes!

Det vil være en skjebnens ironi om det, av alle, er Kjell Inge Røkke som loser viktig hav og polarforskning fra Tromsø tilbake til Fornebu. Nå må Tromsø våkne!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse