Annonse
TAUSE MONICA: Næringsminister Monica Mæland (H) har nektet å svare på spørsmål om korrupsjonssaken som nå rammer det statseide Telenor. Denne uken skal det komme en skriftlig redegjørelse fra statsråden. Den bør være god.

Den tause ministeren

Næringsministeren skal i åtte måneder ha vært uvitende om at flere Telenor-topper er innkalt som vitner i etterforskningen av det som ser ut til å være en massiv korrupsjonsskandale.

Det som har foregått i Usbekistan er ille, men det som nå utspiller seg på det politiske plan i regjeringen er på sitt vis nesten mer oppsiktsvekkende.

Telenors eventyrreiser i utlandet har fått mange medieoppslag. Mange ganger har det blitt reist som en problemstilling at selskapet opererer i soner som både geografisk og etisk ligger i stor avstand fra Norge og norsk forretningsmoral.

Nå har media avslørt at et av Norges største selskaper, attpåtil eid av staten, gjør det stort i land der ingen får fotfeste uten å bli skitten på hendene. Telenors aktiviteter i Usbekistan, gjennom eierskapet i Vimpelcom, består åpenbart ikke den enkleste prøve i etikk og god forretningsmoral.

Vimpelcom har skaffet seg et milliontall kunder i det tilbakeliggende landet. Ingen er i stand til å komme i en slik posisjon i Usbekistan, uten å betale store summer under bordet. I Vimpelcoms tilfelle skal selskapet ha utbetalt 600 millioner kroner til datteren til landets president.

Om dette forholdet hevder Telenors representanter i Vimpelcoms styrende organer, at de ikke har noen som helst kjennskap til denne kjempetransaksjonen. Enten lyver de, eller så har de sovet i timen i sine styreverv. Begge deler kan være straffbart.

Det som har foregått i Usbekistan er ille, men det som nå utspiller seg på det politiske plan i regjeringen er på sitt vis nesten mer oppsiktsvekkende. Næringsminister Monica Mæland (H) har blitt taus som en østers, og nekter å svare på spørsmål om saken.

Hun skal, etter det Aftenposten har avslørt, ha vært uvitende i åtte måneder om at flere Telenor-topper er innkalt som vitner i etterforskningen av det som ser ut til å være en massiv korrupsjonsskandale.

Som næringsminister er det hun som har det øverste ansvaret for å utøve statens eierskap overfor Telenor. Men når media nå har rullet opp saken velger hun å tie, i stedet for å belyse den.

Lenge etter at saken har blitt rullet opp i media har det nå kommet en beskjed fra Næringsdepartementet om at det vil komme en skriftlig redegjørelse. Det er vel og bra, men statsrådens vegring mot å svare på spørsmål i offentligheten er i beste fall uryddig trav, i verste fall ansvarsfraskrivelse. Dersom den kommende skriftlige redegjørelsen ikke er tilfredsstillende på hva Mæland som eier har visst og hvordan hun har agert, må statsråden bli gjenstand for granskning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse