Lars Vorland og Marianne Telle fotografert i Tromsø tidligere i år. Etter Vorlands uttalelser i et intervju med Nordlys sist lørdag, ble det umulig for Telle å fortsette som styreleder i Helse Nord.

Telles avgang løser ikke krisen

Krisen rundt luftambulansetjenesten er ikke løst med Marianne Telles avgang.

Kaoset rundt luftambulansen er langt fra over med Marianne Telles avgang som styreleder i Helse Nord.

Helseministeren kan ikke komme helt tomhendt til Stortinget på tirsdag. Gjennom Telles avgang har fått en litt lettere bagasje i møtet med opposisjonen, som har identifisert et svakt punkt hos Høie. Han har for tiden ingen kontroll på en samfunnskritisk tjeneste han har det øverste ansvaret for.

Det hadde etter hvert blitt så mange ubesvarte spørsmål rundt Telles rolle, at det ble et alvorlig problem for Høie, som hadde utnevnt henne og i lang tid også forsvart sin styreleder i Nord-Norge. Og akkurat nå, slik saken utvikler seg, trenger ikke Høie flere problemer enn høyst nødvendig.

Utfallet er nemlig helt åpent før Stortinget på tirsdag skal ta stiling til forslaget fra Rødt om å terminere kontrakten med Babcock til en verdi av 2,6 milliarder kroner.

Uansett utfall på Stortinget, kan helseforetakenes håndtering av anbudet komme til å koste skattebetalerne dyrt.

Høie vil ikke vike. Men han kan bli instruert av Stortinget.

Hvis Stortinget tirsdag skulle be statsråden annullere avtalen og lyse den ut på nytt, kan Staten naturligvis håpe at et stort internasjonalt konsern foretrekker dialog, og ikke ønsker å ligge i konflikt med den norske stat i lang tid fremover.

På den annen side, et åpenbart kontraktsbrudd fra Statens side vil mest sannsynlig kunne utløse et gigantisk erstatningskrav fra Babcock. Jurister har i Dagens Næringsliv antydet en pris på 300 millioner kroner.

Hvis KrF skulle lande på regjeringens side på Stortinget i morgen, er det Lufttransport som vil kjøre rettslige prosesser. Selskapet vil tolke Telles avgang som en innrømmelse av uryddig trav i en anbudsprosess de tapte. Og hevde at Telles inhabilitet og relasjon til Babcock fører til at anbudsprosessen var ulovlig, fordi det er en nærliggende mulighet for at habiliteten har påvirket utfallet.

For KrF handler det nå dypest sett om ikke sette seg selv i en situasjon der partiet blir medansvarlig for at et menneske som kunne ha overlevd, likevel dør på grunn av fly som ikke kommer på vingene til Mehamn eller Honningsvåg. 

Telles fall som styreleder viser at om man skal være styreleder i en virksomhet som Helse Nord, er det nødvendig å beherske den politiske balansekunsten, både regionalt og nasjonalt.

Telle balanserte feil i PCI-saken, og har vist mangel på dømmekraft i luftambulansesaken.

Hennes drøye to år som styreleder i Helse Nord har derfor vært preget av støy og konflikt, og etter lørdagens intervju med direktør Lars Vorland her i Nordlys, var det et spørsmål om tid før Telle ville trekke seg.

Der sa Vorland at han ikke visste om Telles forbindelse til en av konkurrentene i anbudsprosessen. Vorland kunne heller ikke garantere at det ikke har vært uformell prat med styret i Helse Nord om innholdet i ambulanseanbudet.

Så blir spørsmålet hvorfor Vorland først nå vurderer Telles kontakt med anbudsvinner Babcock som et problem. Allerede i juni i fjor omtalte Nordlys interessekonfliktene bredt, inkludert en faksimile av rekrutteringsoppdraget Telle hadde inngått på vegne av Bedriftskompetanse. 

Direktørene Lars Vorland og ikke minst Øyvind Juell har et stort ansvar for den kaotiske situasjonen som har oppstått. Tilliten er alvorlig svekket. Det vil ikke overraske veldig mange om det også blir foretatt en opprydding i foretaksledelsen i Bodø, og at flere direktører må slå følge med Marianne Telle.

Saken handler nå om hvem Staten foretrekker å møte i retten - Babcock eller Lufttransport. Uansett kommer regningen etter skandalen rundt flyambulansene til å havne hos skattebetalerne. Den regningen kan bli stor.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse