Annonse
MASKINENE STÅR: Her står maskinene stille på Templarheimen etter at kommunen stanset arbeidene med det nye skianlegget. Foto: Inger Præsteng Thuen

Templarheimen: Ansvaret må plasseres

Så skjer det igjen. Et nytt kommunalt byggeprosjekt blir rammet av voldsomme budsjettoverskridelser.

. Denne gangen gjelder det det nye skistadionet på Templarheimen. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 37,5 millioner. Nå viser det seg at det vil koste melllom 80 og 100 millioner kroner.

Skandalen føyer seg inn i rekken av altfor mange kommunale byggeprosjekter der kostnadskontrollen har vært for svak eller nesten fraværende. For to år siden ble det oppdaget at kostnadene med byggingen av Tromsøbadet hadde vokst med over 100 millioner kroner. Da rykket kommunens administrasjonssjef Britt Elin Steinveg ut og erklærte: «Vi kommer til å bli mye strengere til kvaliteten på nye prosjekter». Dessverre har ikke Steinveg klart å holde dette løftet.

Byggearbeidet på det nye skistadionet har hatt en ekstern prosjektledelse. Nå settes det store spørsmålstegn ved rapporteringen mellom prosjektledelsen og kommunen. Når administrasjonssjef Steinveg nå snakker om at overskridelsene på Templarheimen kommer «helt ut av det blå», høres det svært merkelig ut. Det skulle ikke være mulig med slike ubehagelige overraskelser dersom man har hatt jevnlig og tett rapportering. Utsagn av dette slaget høres derfor ikke helt troverdig ut. Hvis overskridelsene faktisk har kommet «helt ut av det blå», kan man umulig hatt den kvaliteten på rapporteringen som er ønskelig og helt nødvendig. Dersom det viser seg at rapporteringen faktisk ikke har vært god nok, må kommunen forklare hvorfor man har nøyd seg med mangelfull rapportering.

Tromsø kommune har nå gått ut og sagt at man vil gå til søksmål mot den eksterne prosjektledelsen og gjøre den økonomisk ansvarlig for overskridelsene. Det kan godt hende at det er riktig og nødvendig. Men det fratar ikke de i kommunen som skulle ha sørget for at rapporteringen var av nødvendig kvalitet og hyppighet.

At gjentatte overskridelser på kommunale byggeprosjekter i Tromsø nærmest blir daglig orden, er ikke til å leve med. Det har vært alt for mange av dem. Skattebetalernes penger kan ikke forvaltes på denne måten lenger. Det må gjøres en full gjennomgang av hvordan det kan ha seg at budsjettoverskridelser av dette kalibret dukker opp «helt ut av det blå». Her må det være noen som har sovet i timen.

Nå må man i første omgang plassere ansvaret i det kommunale apparatet der det hører hjemme. Det skal ikke være mulig at hundrevis av millioner kroner kastes bort, gang på gang. Hvis rapporteringen fra den eksterne prosjektledelsen for kommunale byggeprosjekter er mangelfull , må alarmklokkene ringe så det høres i hele rådhuset.

Økonomiske skandaler av dette kalibret må få følger. Både den politiske og administrative ledelsen i Tromsø kommune må nå sørge for at offentligheten blir kjent med hvordan disse problemstillingene blir behandlet videre og hvor ansvaret ligger.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse