Annonse
Kanskje bør du tenke på deg selv? Tenk om du er den ene friske, unge, som ikke tåler covid-19? Da er det kjekt at det er en ledig respirator på sykehuset til akkurat deg! skriver fastlege Sigrunn Børe Andreassen i Tromsø. (Foto: Colourbox)

Tenk om du faktisk er den ene friske, unge som trenger en ledig respirator på sykehuset...

Folk gidder ikke lese lange innlegg. Folk gidder ikke høre på kjedelige politikere som ikke tør heve stemmen sin. Jeg skjønner at det er vanskelig å fatte seg i korthet. Og her kommer et langt innlegg fra meg!

Jeg trodde aldri covid-19 skulle bli en stor greie jeg heller. Men nå er det blitt en stor greie. Og akkurat nå tenker jeg at det er bedre å gjøre noe vi angrer på, enn å angre på noe vi ikke gjorde!

Hva betyr to uker av ditt liv? Kort sagt?

  • To uker er den tiden mannen min er ute på jobb hver fjerde uke. Det gjelder også for ganske mange andre som har offshorearbeidere i familien.
  • To uker er den tiden en gravid dame kan gå over termin. (Tror forøvrig de fleste gravide heller sitter to uker i karantene enn å gå to uker over termin).
  • I år er det skuddår, så i stedet for å få fullt utbytte av 52 uker, får du fullt utbytte av 51 uker. Ergo kan du se på den karantenen som tap av en uke, ikke to, for du har ikke tenkt over at 2020 har 53 uker før nå.
  • To uker for meg har bestått av to barn i barnehage, en mormor i søringkarantene som har passet på minsten, endel dager alene hjemme med tre barn, og nå tre barn i barnehagen fordi halve legekontoret jeg jobber ved er i karantene.
  • To uker for deg, kunne gjort at ingen på legekontoret vårt var i karantene.

Regjeringen krangler om søringkarantenen. Som søring selv har jeg bare en ting å si - ikke bland dere i ting dere ikke kan nok om. Og man kan ikke nok om livet i nord før man har bodd her selv. Det holder ikke å være en student som rømmer hjem i hver ferie, du må faktisk bo her i flere år, i alle ferier som er, for å forstå!

I helgen så jeg samtlige ta lønningspilsen over FaceTime her i nord. I Oslo har de nå innført forbud mot sjenking av alkohol, fordi folk bare trø seg sammen i trange grupper og drikke seg frempå. Her i Tromsø har det lokale brygghuset kjørt hjem øl til folk som aldri før. Er dugnadsånden her i nord større? Eller er kanskje det nordnorske folk mer løsningsorienterte?

Her i Tromsø er det ganske dødt ute i gatene. Det har det ikke vært i Oslo i det siste. Det viktigste er selvfølgelig at søringer ikke forstår seg på avstandene her oppe. Og heller ikke på de meget ustabile værforholdene.

Nå skal det sies at folk i nord er vant til avstand. Vant til å sitte værfast her og der, og ikke se hverandre på lenge. Litt karantene tar de fleste på strak arm. Joda, det hjelper selvfølgelig at vi har tre meter snø som blokkerer ytterdøra også…

Det er vanskelig å godta at covid-19 er alvorlig. Det er vanskelig å godta at det er så alvorlig at rike lille Norge må gjøre tiltak. Det er vanskelig å godta at alle de frie menneskene i Norge ikke lenger kan gjøre som de vil.

Alvorligheten i det nye coronaviruset er vanskelig å forstå. Og fordi «bare» 7 har dødd av dette her i Norge foreløpig, har de fleste fremdeles en «det skjer ikke oss»-holdning. Så da trenger vi vel ikke høre på Italia? Ei heller Kina? For Italia og Kina er ikke Norge, og Norge overvinner alt - eller?

Det er vanskelig når ikke fagfolk er enstemmig enig. Men kunne vi blitt enige i to ting?

  • Hør på de nasjonale retningslinjene!
  • Hør på de lokale retningslinjene!

Vi har Internett, vi har TV, vi har alltid-på-nett-garanti, vi har en ny respekt for de som jobber i barnehage og i skoler, vi kan få alt mulig levert på døren, noen har sikkert til og med bøker. Vi har også tre meter med snø i hagen. Lekestativet synes ikke.

Vi bærges!

Vi gnæger alltid om at barn må ha rutiner. Men allikevel er det barn som tilpasser seg den nye hverdagen best. Barna har funnet nye måter å rasere huset på. De synes det er storartet å snakke med venner på FaceTime!

Det er vi voksne som sliter når vi må bryte egne rutiner. Det er vi voksne som mangler fantasi. Og litt påtvungen hjemmetid er ikke verdens undergang - håper jeg.

Jeg er ikke veldig redd for de fleste vennene mine. Jeg tror de fleste vennene mine vil takle covid-19 bra. Men jeg har et par venner, et par, som garantert IKKE takler covid-19 så bra. Det er på grunn av dem vi tar lønningspilsen på FaceTime!

Du har garantert en venn som ikke takler covid-19 så bra du og. Men det kan godt være du ikke vet om det enda… og jeg håper du slipper å finne det ut.

De fleste er med på at det er bedre med en vaksine mot meslinger enn å få meslinger. De fleste skjønner at vi på sett og vis vaksinerer barna våre for å skåne de som av forskjellige grunner ikke kan bli vaksinert.

Det er akkurat det samme som gjelder her.

Og hvis ikke besteforeldrene dine betyr nok, eller dine egne foreldre, så tenk i det minste på den ene vennen din, som du kanskje ikke vet at bruker en medisin som demper immunforsvaret… Tenk på den vennen når du drar på skitur med 10 andre. Når du drar på hyttetur. Når du drar på harrytur. Når du drar på butikken. Eller når du drar på pøbben. Eller hvis du absolutt  nordover.

Eller, så må du kanskje tenke på deg selv? Tenk om du er den ene friske, unge, som ikke tåler covid-19? Da er det kjekt at det er en ledig respirator på sykehuset til akkurat deg!

TO uker. To uker av livet ditt!

Det funker ikke å nå folk med kjedelig faktaprat. Det funker ikke med halvtørre politikere som mumler monotont i en mikrofon. Skal vi prøve oss på en konkurranse i stedet?

Hvilken del av Norge er best på å følge nasjonale retningslinjer? Nord eller sør? Tar du utfordringen?

Jeg trodde aldri covid-19 skulle bli en stor greie jeg heller. Men nå er det blitt en stor greie. Og akkurat nå tenker jeg at det er bedre å gjøre noe vi angrer på, enn å angre på noe vi ikke gjorde!

Just saying…

Sigrunn Bøe Andreassen
Nyoppstartet fastlege midt i coronakrisen

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse