Tenk å skrape tre ganger 10.000 kroner hver måned på Flaxloddet. Slik er det å være utleier

Ingen politikere med vettet i behold ville foreslått noe slikt i dag, skriver Torkil Emberland.

Ingen politikere med vettet i behold ville foreslått noe slikt i dag.

Det er den tiden av året igjen. Vi baler oss gjennom en uoversiktelig jungel av fradrag og fallgruver i selvangivelsen. Vi som har et foretak krysser oppgitt av for at vi heller ikke i år har eid eller solgt kraftverk. Men et punkt er såre enkelt. Leier du ut bolig, og selv bor i minst halvparten av arealet, behøver du ikke oppgi de svært hyggelige tusenlappene som månedlig tikker inn på konto. De er dine til odel og eie. Du trenger ikke bidra med et rødt øre til felleskapet.

Der en strålende ide. Slik stimuleres boligeierne til å avse noen kvadratmeter av sine husbankhus for en beskjeden kompensasjon, og kan gi husly til dem som ennå ikke har egenkapital til å skaffe egen bolig. Dermed kan gode borgere hjelpe det offentlige med å sørge for at alle har tak over hodet, og de tapte skatteinntektene går opp i opp med hva det ville kostet samfunnet å løse problemet på annet vis. Eller….?

Vent litt. Vi lever ikke lenger på 70-tallet. Ingen politikere med vettet i behold ville foreslått noe slikt i dag. Ordningen er en dinosaur fra den gang rentene var høyere og leieprisene på et nivå som ikke gjorde utleie til en geskjeft hvor man kunne tenne på sigaren med tusenlapper mens man flirte hele veien til banken. Den gang trengte folk et ekstra dytt for å leie ut kjelleren i villaen. I dag trenger man både svært god økonomi og store krav til intimsone for å la være.

Tenk å skrape tre ganger 10.000 kroner hver måned på Flaxloddet. Slik er det å være utleier. Det blir 120.000 kroner i året. Med en alminnelig inntekt har dermed utleieren banket ned skatten nær tilsvarende å flytte til Monaco, slik holdne mennesker som har tjent pengene sine på annet vis enn å riste dem ut av mindre heldig stilte på boligmarkedet gjerne gjør.

Det registrerer også Scheel-utvalget. Deres utredning av en skattereform er nå ute på høring. Blant annet foreslår de beskatning av utleie. Det er heller ikke mye som tyder på at nullskatt på utleie gir billigere leiepriser. De følger nådeløst markedet. Og markedet er blitt slik at det er langt billigere å eie enn å leie.

Det koster nå under 10.000 kroner å måneden å betjene et lån på to millioner kroner, mindre om man tar høyde for rentefradrag. I følge utleiestatistikken fra Finn.no er gjennomsnittlig leiepris for en toroms i Tromsø passert 10.000 kroner. Regjeringen har kategorisk avvist boligbeskatning. Men beskatning av utleie er langt mer treffsikkert fordi det vil ta fra dem som har inntekter og dermed er betalingsdyktige - ikke gamle enker i store tomme hus. Scheel-utvalgets forslag har vakt harme blant Huseiernes landsforbund og blant eiendomsmeglerne. Med slike fiender tyder det på at utvalget treffer godt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse