TRAGEDIE: Vanskjøtselen av signalbygget har vært en tragedie for Tromsø. Men man behøver ikke følge opp tidligere feilgrep med et nytt, skriver Nordlys på lederplass. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Alfheim svømmehall må reddes

Alfheim svømmehall er foreslått nedlagt fra og med 31.desember 2020. Da planlegger nemlig kommunen at kroken skal settes på døra til svømmehallen som har vært i drift helt siden 1965.

Det koster om lag to millioner kroner i året å drifte hallen, og disse pengene skal i stedet brukes på det nye Tromsøbadet på Templarheimen.

Vi mener kommuestyret, når saken om kort tid kommer til behandling, bør utsette avgjørelsen om å stenge Alfheim for godt.

Kommunen bør i stedet lytte til UiT-professor Britt Kramvig som i et innlegg her i Nordlys tar til orde for å etablere en tenketank som i fellesskap forsøker å redde en bygning, som både er unik og et sterkt varemerke for Tromsø.

Kramvig tar dessuten initiativ til en bred diskusjon om anvendelse av svømmehallen, som Riksantivaren omtaler som en «ikonisk bygning». Alfheim kan i likhet med Bislett Bad i Oslo få status som fredet bygning.

Vi synes Kramvig har en klok tilnærming, og hun viser et prisverdig engasjement, i tillegg til at hun som professor i reiseliv har kvalifiserte synspunkter på hvilke muligheter som byr seg når Tromsø har blitt en destinasjon i verdensklasse.

Tenketanken Kramvig innbyr til, er en mulighet kommunen bør gripe med begge hender. Derfor er vår oppfordring at det nå inviteres til ny dialog med byens befolkning, i tillegg til den såkalte mulighetsstudien som er i gang  for å finne ut hva bygget på toppen av øya skal inneholde i fremtiden.

Kramvig peker helt korrekt på at vi i Tromsø har et fantastisk vakkert bygg på en stor tomt med utsyn og mange muligheter. Kramvig ser for seg at man kan utvikle en genuin arktisk park, med små utebad og varme kulper. Hun viser til at dette kan bli en internasjonal attraksjon i reiselivssammenheng.

Vi skal ikke ta stilling til hvordan Alfheim kan og bør bevares og brukes. Det Kramvig foreslår kan selvsagt være en av flere muligheter. Det man også må være klar over, er at det vil koste svært mye penger for kommunen å restaurere og oppgradere bygget. Også her kan det være lurt å gi seg selv mer tid. Kanskje finnes det investorer, også utenfor Tromsø, som ser et potensial?

Vanskjøtselen av signalbygget har vært en tragedie for Tromsø. Men man behøver ikke følge opp tidligere feilgrep med et nytt. Det som er gjort tilhører fortiden og kan aldri rettes opp. Men byens folkevalgte må i fellesskap vise respekt for en bygning som er tett knyttet til Tromsøs sjel.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse