Annonse
En terapihund kan også demonstrere at det er trygt å ligge i tannlegestolen. Foto: Anne M. Gussgard

Terapihund hjelper pasienter til bedre munnhelse

Brødtekstbilder: 
Det kjennes trygt og godt med en terapihund på fanget. Foto: Anne M. Gussgard
En god relasjon mellom terapihund og hundefører er helt avgjørende. Foto: Asbjørn Jokstad, UiT Norges arktiske universitet
For noen pasienter kan det å bli møtt av en logrende, vennligsinnet hund gjøre det mindre truende å oppsøke tannlegen.

Mange mennesker er engstelige når de skal til tannklinikken. Noen gruer seg så mye at de ikke engang klarer å bestille en time hos tannlegen. Kan en spesialutdannet terapihund bidra til at pasientene får den hjelpen de behøver for å gjennomføre et tannlegebesøk?

Terapihunden Barley er sammen med meg, tannlege Anne M. Gussgard godkjent som terapihundsteam for å berolige pasienter som skal til tannlegen. Vi arbeider med et unikt forskningsprosjekt hvor hensikten er å se om nærvær av en spesialtrenet terapihund kan ha en beroligende og positiv effekt på pasienter med tannbehandlingsvegring.

En terapihund kan fungere som en døråpner for engstelige pasienter. For noen pasienter kan det å bli møtt av en logrende, vennligsinnet hund gjøre det mindre truende å oppsøke tannlegen. Det kan være beroligende å ha en hund på fanget når man sitter i tannlegestolen, og noen synes det er lettere å snakke med tannhelsepersonalet mens man klapper på en hund. Mange opplever skam over å ikke ha tatt vare på tannhelsen sin. Hunden dømmer ingen og vil ta imot alle pasienter med et ukritisk blikk.

Det er krevende å være på jobb som terapihundsteam. Hundefører må ha en tannhelsefaglig bakgrunn og kunne forutse hva som skal skje under tannbehandlingen. I tillegg må hundeføreren ha en svært god relasjon til sin terapihund og kunne lese hundens språk. En terapihund i tannklinikken skal ikke bare være tilstede som en kosebamse. Sikkerheten til både hund, pasient og tannhelsepersonell er viktig, og derfor må både hund og hundefører være spesialtrent til oppgaven. Behandlende tannlege må også ha et klart mål for behandlingen. Hva er hensikten med at hunden skal være tilstede ved dagens tannlegetime?

Et tannlegebesøk med terapihund kan forløpe slik:

Terapihunden Barley er på jobb i Tannbygget på UiT Norges arktiske universitet. Barley har fått på seg terapihund-vest og antiskli sokker, og han går ivrig til venterommet. På venteværelset hilser Barley på pasienten, mens halen går fra side til side. Pasienten klapper hunden. En smilende pasient får båndet til Barley, og Barley trekker pasienten forsiktig inn i behandlingsrommet.

Inne i tannklinikken vet Barley hva han skal. Barley har hele tiden fokus på pasienten, og han utstråler ro og trygghet. Pasienten blir bedt om å sette seg i tannlegestolen og kan velge om Barley skal ligge i fanget, på gulvet eller på et eget løftebord ved siden av tannlegestolen. Dagens pasient ønsker at Barley skal ligge i fanget.

Barley er på plass i tannlegestolen og «tar» blikket til pasienten. Pasienten ser tilbake på Barley og smiler mens hun klapper hunden på hodet og labbene. Etter noen minutter legger Barley hodet forsiktig ned, over pasientens arm. Slik blir pasient og Barley værende mens tannlegen undersøker pasienten. Ingen bevegelser, bare rolig pust fra både hund og pasient. Barley følger med, men han rører ikke på seg. Hunden og pasienten er helt avslappet. Atmosfæren i rommet er behagelig. Rommet er fylt av fred og harmoni.

Pasienten er ferdig behandlet, og Barley løfter hodet og ser på pasienten. Pasienten gir Barley en skikkelig bamseklem; «Tusen takk, Barley og ha det bra!» Barley ligger like stille og logrer tilbake.

Min fantastiske hund gjør en strålende jobb, og han tar selv mye av regien. Jeg er selvfølgelig med og styrer det hele, men Barley leser pasienten, og han tilpasser sin adferd etter hva som behøves for hvert enkelt individ han møter. Dermed blir det alltid en unik opplevelse for den pasienten som får møte terapihunden.

«Ja, dette var da en rørende historie», tenker du kanskje? «Ikke noe bevis på at hunde-assistert terapi virker.» Du har helt rett, historien over er bare en situasjonsrapport, og nettopp derfor holder vi på med en vitenskapelig pilotstudie. Kan vi måle effekten av terapihund i tannklinikken?

Pasientene som deltar i pilotstudien møter to ganger til en undersøkelse på tannklinikken. Ett besøk med terapihund og ett besøk uten hund. Begge gangene møter pasientene på venteværelset hvor de fyller ut spørreskjemaer og avgir spyttprøver før og etter besøket i tannlegekontoret. Inne på tannlegekontoret koples et måleapparat på pasienten, for å måle tegn på stress. Når terapihunden er med, kan pasienten bestemme om hunden skal sitte eller ligge ved siden av seg i tannlegestolen eller på hundens eget løftebord. Hunden kan også bare være på gulvet ved siden av tannlegestolen. Vi er to tannleger tilstede. Den ene tannlegen undersøker pasienten mens den andre tannlegen (jeg) er hundefører ved siden av hunden.

Resultatene fra pilotstudien er ikke klare ennå, men vi ser en klar tendens til at terapihund virker beroligende på pasientene. Hunde-assistert terapi skal ikke benyttes ukritisk, men brukt på riktig måte, i riktige situasjoner, tror jeg at en terapihund kan føre til bedre munnhelse for enkelte pasienter. God munnhelse gir bedre livskvalitet. Glade, takknemlige pasienter motiverer meg til å jobbe videre med terapihunden min og med forskningen.

  • Du kan høre mer om forskningen til Anne M. Gussgard i UiTs forskningspodcast ”Observatoriet” som du finner på uit.no/50 og på iTunes, SoundCloud og andre podcast-kanaler.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse