Annonse

-SV sier ja til takk til olje og fisk side om side

Terje Søviknes ønsker å åpne nye leteblokker rett utenfor Lofotodden. SV er langt på vei enig med oljeministeren.

Vi trenger flere sterke miljøstemmer i nord, ikke færre. Men med SV sin tilslutning til tildeling av flere blokker, så tynnes det i rekkene.

Forstå det den som kan. Men i Nordland er fylkesrådets innstilling, til høringen om nye tildelinger av oljeblokker, enstemmig positiv til oljeleting utenfor Lofotodden. SV i posisjon sier ikke nei til mulige tildelinger, rett vest for det sårbare Nordland VI.

AP synger på den samme gamle visa, og ønsker flere arbeidsplasser i nord. Men hvem er det som fremdeles nynner med på refrenget? De Grønne deler fylkesrådets syn på at olja ikke har gitt store nok ringvirkninger i Nordland, men vi mener det er i overkant naivt å tro at mer boring i nord vil gi økte ringvirkninger i nord. Vi husker alle at Siv Jensen i valgkampen høstet stor applaus da hun lovte flere oljearbeidsplasser til Vestlandet, om LoVeSe ble åpnet for boring. Det er de samme vestlendingene som nå skal sikres jobb, ved å bore i sårbare områder i nord.

Enda mer uforståelig er det at SV i Nordland har satt sitt godkjennings stempel på et høringssvar som sier ja takk til olje og fisk sammen, gjennom utvidelse av TFO. De vil at Søviknes skal «gå i dialog med Nordland Fylkes Fiskarlag», før han bestemmer seg for om han vil bore. Det burde være unødvendig, alle den tid Fiskarlaget har uttalt helt tydelig at de går imot åpning av blokkene utenfor Lofotodden.  Det er interessant nok kort tid siden SV uttalte gjennom stortingsrepresentant Haltbrekken, at TFO ordningen er som å ta Norge baklengs inn i fremtiden. De Grønne deler dette synet, men muligens ikke SV i Nordland?

Det som skjer med SV i posisjon er trist for miljøet, men dessverre ikke noe nytt. Gang på gang ser vi at SV tar lett på sine miljølovnader, når det kommer til reell politikk i kommuner og nå på fylket. Partiet har fylkesråden for miljø, og man burde kunne forvente et sterkt miljøperspektivet i denne prinsipielt viktige innstillingen.

Miljøpartiet De Grønne mener at vi trenger flere sterke miljøstemmer i nord, ikke færre.  Men med SV sin tilslutning til tildeling av flere blokker, så tynnes det i rekkene. Det er ikke olja vi skal leve av i framtida. Vi skal blant annet leve av de fornybare ressursene som akkurat nå spreller potent utenfor Lofotodden og Vesterålen. Og som fører til hektisk aktivitet på sjø og på land, arbeidsplasser, aktivitet og optimisme. Disse ressursene skal vi hegne om, med eller uten hjelp fra SV

Og Søviknes skal holde fingrene sine langt unna matfatet.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse