Annonse
DET FRIE ORD: En av dem som sto foran Notre Dame da Frankrike hadde ett minutts stillhet for terrorofrene i redaksjonen i magasinet Charlie Hebdo, holder ytringsfrihetens farligste våpen høyt hevet.

Terroren og ekstremismen

Mordere og banditter kommer i alle slags utgaver og forkledninger. Om de bruker islam og profeten Muhammed som skjold for sine avskyelige gjerninger, spiller ingen rolle. Her i landet rammet terroren i motsatt ideologisk kappe.

Det burde være enkelt å se at flyktningene fra Syria og journalistene i Paris alle er ofre for de samme brutalt voldelige kreftene.

Terroren som rammet redaksjonen i det franske, satiriske magasinet Charlie Hebdo, er et angrep på oss alle. Det er et morderisk anslag mot frie ytringer, mot menneskerettigheter og demokrati.

At det er ekstreme jihadister av Al Qaida- eller ISIL-støpning som er gjerningsmennene bak den blodige udåden, synes klart. Dermed har de gjort de høyreekstreme kontrajihadistene og innvandringsfiendtlige rasistene rundt i Europa en stor tjeneste.

For dessverre er det åpenbart at denne voldsdåden mot de franske journalistene og tegnerne vil gi ny næring til de politiske kreftene som dyrker fremmedfrykt, raseteorier og annet høyreekstremt slagg.

Det er egentlig høyst underlig hvordan disse kreftene klarer å forvrenge virkeligheten. I dag er en av Europas store utfordringer den enorme flyktningestrømmen som kommer fra Syria. I mange europeiske land, også i Norge, er det sterke politiske strømninger som protesterer på at vi skal ta imot flyktninger og asylsøkere.

En del av denne retorikken handler om at vi islamiserer Europa og slipper inn potensielle terrorister. Nå vil garantert terroren i Paris inkluderes i denne argumentasjonen og bli brukt som sannhetsbevis.

Så galt kan det gå når den ideologiske forblindelsen skygger for virkeligheten. Det burde være enkelt å se at flyktningene fra Syria og journalistene i Paris alle er ofre for de samme brutalt voldelige kreftene. Da blir argumentasjonen fra de innvandringsfiendtlige høyrepartiene om å «stanse flommen av asylsøkere» så langt ute på viddene ulogisk som det går an. 

Mordere og banditter kommer i alle slags utgaver og forkledninger. Om de bruker islam og profeten Muhammed som skjold for sine avskyelige gjerninger, spiller ingen rolle. Her i landet rammet terroren i motsatt ideologisk kappe.

Fellesnevneren for samtlige terrorister er at de angriper alt og alle som kan utfordre deres forskrudde verdensbilder og deres intense hat mot moderniteten. Ikke minst er det ytringsfriheten, den frie tanke og debatt, terroristene hater. Derfor angriper de uskyldige mennesker, i Irak, i Syria og i Frankrike, fordi de bruker sin menneskerett til å tro og tenke annerledes enn de usle morderne.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse