Annonse
HEDRER OFRENE: Et blomsterhav utenfor kulturhuset Krudttønnen i København søndag. To personer ble drept og fem politifolk skadet før terroristen ble stoppet. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Terroren rykker nærmere

Det kunne like gjerne skjedd i Oslo. Eller i en hvilken som helst annen større, norsk by.

Vi kan ikke forlange at en yrkesgruppe som skal forsvare oss mot terrorister, og som selv er mål for dem, ikke skal kunne bære våpen.

Trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser ut til å være svært realistisk. Lørdag var det København som ble rammet av dødelig terror mot et møte om ytringsfrihet og en jødisk synagoge. Drapsmannens mål og operasjonsmønster var en ren kopi av terrorangrepene i Paris i forrige måned. Soloterrorisme – muligens med en viss hjelp fra andre enkeltpersoner.

Det kunne like gjerne skjedd i Oslo. Eller en hvilken som helst annen større, norsk by.

Den drepte terroristen var født og oppvokst i Danmark, i en palestinsk familie, og hadde bakgrunn fra kriminelle gjengmiljøer der det florerer med håndvåpen. Nøyaktig samme miljøer har vi også her i landet.

Overgangen fra gjengkriminalitet til islamistisk fundamentalisme ser ut til å være både kort og enkel. Det er åpenbart heller ingen betingelse for å igangsette dødelige angrep, at man har vært fremmedkriger i Syria eller Irak. Inspirasjonen fra Paris er nok, og den er lett å kopiere.

Det er nettopp dette PST frykter mest av alt. De «ensomme ulvene» er vanskelige, nesten umulige, å oppdage i tide til å forhindre et angrep. Det finnes simpelthen ikke noen måte å garantere seg mot slike angrep i et åpent samfunn.

Formodentlig er det også årsakene til at PST mener det er mer sannsynlig at vi kan oppleve terror i Norge i 2015, enn at vi ikke gjør det. Målene kan være slik vi opplevde det i Paris og København, men de kan også være direkte angrep på ordensmakten, på politifolk. 

Debatten her i Norge om bevæpning av politiet er formodentlig lagt på is for en tid fremover. De to store riksavisene VG og DN er kanskje frustrerte over at de samme dag som terroristen i København slo til, og bl.a. skadet fem politifolk, hadde på trykk lederartikler mot bevæpning av politiet.

Det er selvsagt fortsatt legitimt å diskutere saken, men slik virkeligheten for tiden arter seg, må vi kanskje ta innover oss at et egentlig uønsket tiltak, som væpnet politi er, er en dyd av nødvendighet.

Vi kan heller ikke forlange at en yrkesgruppe som skal forsvare oss mot terrorister, og som selv er mål for dem, ikke skal kunne bære våpen.

Det er ingen grunn til at den neste terroristen skal få fordeler.    

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse