Annonse

Terroristene iblant oss

Angriperne i PSTs scenario er altså personer som allerede bor i Norge og som har sterke sympatier for ISIL og deres bestialske fremferd mot alle «vantro». Med andre ord kan terroristen ifølge PST være en vi kjenner, en nabo eller en arbeidskamerat.

Det mest problematiske med PSTs utspill er faren for at muslimer flest kan bli mistenkeliggjort og stigmatisert.

– Vi har sett at ISIL har beveget seg fra å ha en lokal ambisjon om å etablere kalifatet til å ha en mer global ambisjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Derfor har PST nå sendt ut en ny og oppdatert trusselvurdering. Bjørnland mener vi har fått en situasjon der det er ISILs sympatisører her hjemme vi bør verne oss mot. 

Angrepet mot den canadiske parlamentet for to uker siden har sannsynligvis vært utløsende årsak for den nye vurderingen. Der angrep en soloterrorist en soldat utenfor bygningen, drepte ham og trengte deretter inn i parlamentsbygningen, der han selv ble drept i skuddvekslinger med sikkerhetspersonellet.

PST peker på at det like før angrepet i Canada kom en oppfordring fra ISIL om å angripe spesielt politi, militært personell, politikere og andre myndighetspersoner. Angriperne i PSTs scenario er altså personer som allerede bor i Norge og som har sterke sympatier for ISIL og deres bestialske fremferd mot alle «vantro». Med andre ord kan terroristen ifølge PST være en vi kjenner, en nabo eller en arbeidskamerat.

Dette er selvsagt et scenario som kan skremme mange. Men det er altså myndigheter og ordensmaktene som blir pekt ut som sannsynlige terrormål. Nå er politimestrene over hele landet informert gjennom en gradert – og da formodentlig mer konkretisert – trusselvurdering fra PST. Debatten om politiet bør bevæpne seg og om personell i Forsvaret bør slippe å bære uniform når de er ute i sivile sammenhenger, har allerede startet.  

Men de som relativt raskt bør komme på banen er de lokale myndighetene med ansvar for lokal beredskap. Det innbefatter kommuneledelse og fylkesmenn. Har de beredskapsplanene de er pålagt å ha utarbeidet, klare? Og har ordførerne i Bodø og Tromsø startet arbeidet med dialogmøter med de muslimske miljøene, slik de er beordret til av statsminister Erna Solberg?

Det mest problematiske med PSTs utspill er faren for at muslimer flest kan bli mistenkeliggjort og stigmatisert. Det skyldes den generelle formen trusselvurderingen har. Derfor bør kanskje PST vurdere å bli noe mer konkret neste gang de henvender seg til det sivile samfunnet. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse