Annonse
KORONATEST: Folk skal ikke stå i lang kø for å kunne teste seg. Med mange teststasjoner der folk ferdes, blir terskelen lavere for en sjekk. Endeløse køer har motsatt virkning. Foto: Torgrim Rath Olsen

Testing skal ikke være flaskehals

Terskelen for å ta en smitteprøve må bli mye lavere enn den er nå. Kort eller ingen ventetid og mulighet til å teste seg flere ganger må være løsningen.

For poenget med testingen er jo å få svar så fort som mulig.

Festing, reisevirksomhet og liten praktisering av smittevern, tydet på at en del av oss trodde pandemien hadde gitt seg, for to-tre uker siden. Nå stiger antall korona-tilfeller over hele landet, i utgangspunktet som en følge av importert smitte. Vi har etter hvert mange eksempler på hvor raskt dette viruset brer seg, og vi må forvente enda flere tilfeller i ukene som kommer.

Nettopp derfor er det så viktig at alle funksjoner for å kartlegge smitten er på plass, og virker effektivt. Men de siste dagene har dessverre vist oss at det ikke er tilfelle. Endeløse køer på korona-telefonen forteller sitt. Folk har stått i timevis ved telefonen, for å få bestilt testing. Noen har til og med opplevd at etter 90 minutters venting, blir de automatisk kastet ut av køen, må stille seg bakerst, og begynne den håpløse ventingen på nytt.

Det har vært tilfelle i Tromsø, men byen er slett ikke blant de verste i så måte. I Oslo, for eksempel, er køene så lange at folk gir opp det offentlige helsevesenet. I stedet betaler de heller mellomlegget på noen hundrelapper og får testen gjort umiddelbart, på private legesentre.

For poenget med testingen er jo å få svar så fort som mulig. Dette både av hensyn til den som vil ta testen og til alle som er i kontakt med vedkommende. Å sende mennesker ut i flere dagers karantene for å før de kan få et test-resultat, er sløsing med tid og ressurser dersom testen viser seg å være negativ.

Kaoset vi ser kan jo tyde på at heller ikke myndighetene har beregnet styrken på pandemien på realistisk vis. Det skjer altså til tross for at alle har visst at høsten ville bli krevende, og at mengde test-materiale og stasjoner måtte være på plass.

I europeiske land som har vært adskillig hardere rammet av covid-19 enn vårt, foregår testingen mye mer effektivt og brukervennlig. Med mange teststasjoner der folk ferdes, er terskelen lav for å sjekke seg. Endeløse køer har motsatt virkning.

Terskelen for å ta en smitteprøve må bli mye lavere enn den er nå. Kort eller ingen ventetid og mulighet til å teste seg flere ganger må være løsningen. Test-regimet kan ikke være flaskehals i en så alvorlig situasjon som den vi står i nå. Ventetiden kan føre til at folk gir opp å komme i kontakt med helsevesenet, og utsetter både seg selv og enda flere rundt seg, for sykdom. Det er en helt uakseptabel situasjon.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse