Thommessen må gå av

Nok er nok. Olemic Thommessen kan ikke fortsette som stortingspresident.

Byggeskandalen på Stortinget ruller videre.

Presidentskapet har det øverste ansvaret for Stortingets byggeprosjekt,  som startet som et mindre renoveringsprosjekt beregnet til 70 millioner kroner, men har endt opp med en antatt kostnadsramme på 2,3 milliarder kroner. Og sluttsummen kan bli enda mye dyrere.

Styringen og kontrollen har vært lik null, og resultatet er galopperende kostnadsoverskridelser - den siste på vanvittige 500 millioner kroner.

Disse summene er ikke til å tro. For å sette det i perspektiv: Prislappen på det som skulle være et mindre prosjekt i selve nasjonalforsamlingen, har nå oversteget hele prislappen for ny innfartsvei til Tromsø by, beregnet til 2,2 milliarder kroner i Nasjonal Transportplan.

Det er også verdt å reflektere over alle de samferdselsprosjekter som er satt på vent, fordi pengene mangler. Hvor mange mennesker i ulike kystsamfunn må ikke leve med stengte veier fordi midlene til tunneller eller rassikring mangler?

Alle disse gjør seg selvfølgelig sine tanker etter hvert som pengegaloppen i og rundt Stortinget vokser.

Den amatørmessige måten Stortingets presidentskap har håndtert saken på, er med å øke politikerforakten. Det er sterkt beklagelig, men Stortinget har seg selv å takke.

Det vi er vitne til nå, er ansvarsfraskrivelse fra alle partiene som har vært representert i Stortingets presidentskap i perioden overskridelsene har eskallert, bokstavelig talt foran nesen på de folkevalgte.

Men aller verst er bortforklaringene og unnskyldningene fra Olemic Thommessen, som har vært stortingspresident siden 2013.

Det aller minste man nå kan forlange er at ansvaret plasseres og skandalen får en konsekvens. Det står ikke til troende at stortingspresidenten kan gjemme seg bak at han ikke visste eller ikke var informert. Han fremstår med provoserende mangel på ydmykhet i møtet med skandalens omfang.

Statsminister Erna Solberg gjorde åpenbart en feil da hun aksepterte at Thommessen fikk gjenvalg som president etter stortingsvalget sist høst.

Og dersom Solberg av en eller annen mystisk grunn skulle fortsette å holde sin beskyttende hånd over Thommessen, vil både hun og Høyre sikre seg eierskapet til respektløs sløsing med skattebetalernes penger.

Stortingspresidenten er i rang nummer to etter Kongen i vårt land, og står konstitusjonelt over statsministeren. At Olemic Thommessen fremdeles fyller dette prestiejefylte vervet, er til stor skade for Stortingets anseelse.

Når han ikke selv vil trekke seg, må han hjelpes ut.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse