Annonse
BYTIPS: Inspirert av hotelldirektør Øyvind Alapnes og ordfører Kristin Røymo foreslår artikkelforfatteren ti aktiviteter for å gjøre Tromsø sentrum mer attraktiv. Foto: Torgrim Rath Olsen.

Ti forslag til vinteraktiviteter i Tromsø sentrum

Hallvard Birkeland vil ha reinsdyr, skøytebane og hesteskyss som nye aktivitetstilbud i Tromsø sentrum.

For å sette det litt på spissen, så er den nærmeste arktiske opplevelsen turistene får i Tromsø sentrum, et utstoppet reinsdyr.

Hotelldirektør Øyvind Alapnes etterlyser i Nordlys lørdag 11. februar nye tilbud for turistene i Tromsø sentrum, og ordfører Kristin Røymo følger opp og sier seg enig med Alapnes. Flott, da har vi et godt utgangspunkt.

For å sette det litt på spissen, så er den nærmeste arktiske opplevelsen turistene får i Tromsø sentrum, et utstoppet reinsdyr utenfor Libris og en utstoppet isbjørn utenfor en av våre suvenirbutikker. Daglig tas det hundrevis av foto av disse to motivene i sentrum. (Pluss mange av isbjørnen på Ølhallen).

Og videre:

At ski og skøyter kun kan beskues i våre sportsbutikker, er mildt sagt merkverdig, når vi befinner oss i den arktiske hovedstaden. Dette kan vi ikke være bekjent av, så her følger 10 nye forslag til vinteraktiviteter i Tromsø sentrum, i uprioritert rekkefølge:

  1. Skøytebane, gjerne inne i en hall. Trenger ikke å være så stor.
  2. Skibakke/løyper/aking, for eksempel i parken nedenfor Tromsø Kunstforening. (Et mini-Charlottenlund).
  3. Lavvo, gamme og en liten innhegning med reinsdyr. Bålkaffe, tørkakjøtt, joik og samisk husflid.
  4. Bading i havet, med foto og diplom. Noen badestamper og en badstue tilknyttet. Servering av kaffe, te, kakao og gløgg. Pils i badstua.
  5. Hesteskyss i sentrumsgatene. Varm saft serveres.
  6. Fyrverkeri hver lørdag kveld.
  7. 20 minutter lang «skrytevideo» av Tromsø. (Innendørs). Vises hver dag, flere ganger pr. dag.
  8. En liten kammermusikk-konsert med norsk musikk. For eksempel med elever fra Musikkonservatoriet. To ganger i uka, tre konserter pr. gang. Kan arrangeres for eksempel i samarbeid med våre gallerier.
  9. To boder som serverer reinkjøtt, ryper, hvalkjøtt, laks, fiskeboller, torsketunger og kveite.
  10. Et halvtimes foredrag om Tromsø by sin historie. (På flere språk.) Helst «live», men kan også spilles inn på video.

Det finnes selvsagt både mange flere, og mange bedre forslag, til aktiviteter. Det er bare å ta initiativet til en idemyldring, så er jeg sikker på at resultatet til syvende og slutt blir kjempebra.

De fleste forannevnte aktiviteter, bortsett fra punktene 6 og 8, bør være tilgjengelige hver dag mellom klokka 12 og 24, og samtlige aktiviteter bør i utgangspunktet være gratis. Når det gjelder mat og drikke, kan man for eksempel tenke seg at alle først får en gratis liten smak, mens de må betale noen få kroner for «påfyll.» Alkohol må det selvsagt tas betalt for.

Sett utenfra kan det virke som om alle aktørene sitter og venter på hverandre med tanke på at nye ting skal skje. Det blir lett mange ønsker og oppfordringer, men lite handling, og i den grad det skjer noe, så blir det for tilfeldig og for fragmentert.

De forannevnte tiltakene kan finansieres ved at det forekempel etableres et fond der kommunen legger 2 millioner i potten pr. år, at fylkeskommunen gjør det samme, og at alle næringsdrivende i sentrum årlig skyter inn 2 % av sitt overskudd i fondet.

Så bør det etableres en organisasjon som kan styre fondet, og fordele pengene til ulike gode formål.

Når kommunen «over natta» blar opp to-tre millioner til Arctic Race, så må de fint klare å bidra med samme beløp til varige og gode tiltak for et levende sentrum. Og selvsagt: Disse aktivitetene skal ikke øremerkes for turistene. Mange kan også benyttes til glede for byens egen befolkning.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse