Annonse
OMDISKUTERT VEDTAK: Fra kommunestyremøtet i Tromsø forrige uke der flertallet sa nei til Arctic Center, med 23 mot 20 stemmer. På bildet de to møtelederne da saken ble behandlet, varaordfører Marlene Berntsen Bråthen fra Senterpartiet og Pål Juluis Skogholt fra SV.

Ti råd til Tromsø Arbeiderparti

Jeg følger tromsøpolitikken daglig, selv om jeg er utflyttet tromsøværing i Oslo. Deler derfor i all vennskapelighet noen tanker rundt problemene til Tromsø Arbeiderparti.

Tromsø trenger velfungerende styringspartier. Når Tromsø Arbeiderparti ikke er til å kjenne igjen, trenger vi alle at de finner tilbake til formen.

1. Vær Arbeiderpartiet
Ap har blitt Norges største parti fordi det er styringsdyktig, forener ulike interesser og gir trygghet for arbeid og velferd. Vær tro mot det. Vi må aldri tvile på kampanjen «Trygghet for helse og arbeid». 

2. Ta lederskap for veien ut av korona-krisen
Korona-viruset vil lamme oss lenge. Ordfører Gunnar Wilhelmsen har ledet på en forbilledlig og imponerende måte. Neste fase må handle om å forene krefter med næringsliv og kompetanse for å stake kurs. La oss få høre hva som er planen og led oss. I nyere tid har det aldri vært viktigere.

3. Skaff egne saker og hold dem høyt 
I dag deler Ap og venstresiden sakseierskap på mange profilerte saker: Eiendomsskatt, Tenk Tromsø, nei til privat omsorg, nei til profitt i velferd, nei til Arctic Center og Gaza. Ap må ha flere egensaker og ikke bli for lik venstresiden. Ikke vær redd for uenighet med partiene til venstre eller MDG. Uenighet tydeliggjør. 

4.  Forstå tiden vi lever i 
Miljø var viktigst for velgerne i 2019, ifølge Kantar.  Hva er et parti som har sikret vekst og utvikling sitt svar? Å si nei til en type arbeidsplasser krever svar på hvordan sikre andre. Siste kommunestyre var det første etter at korona og ledigheten skjøt fart. Det burde sakslista reflektert, gjerne med en interpellasjon – slik Ap hadde om Moria-barna (for øvrig også en sak partiet deler med venstresiden).

5. Husk at Ap er et bredt parti
Aps er et venstre/sentrumsparti. Som nevnt i punkt 3 og 4 er det nok av saker partiet deler med venstresiden. Pass på at ikke dette inntrykket sementeres og demobiliser sentrumsorienterte velgere. En oppslutning på 17-18 prosent kan tyde på at det allerede har skjedd. Minner om at da partiet eide OL-saken var oppsluttingen dobbel så stor.

6. Vær et parti til å stole på
Ap er et styringsparti, og styring ligger i partiets DNA. Forventningene hos velgerne er deretter. Opptre forutsigbart og stødig.

7. Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen
Det er bemerkelsesverdig hvor lite synlig fagbevegelsen er i Tromsø Ap. Fagbevegelsen er pulsen på hva vanlige ansatte er opptatt av og en direktelinje til det som tradisjonelt er Aps velgere. Hva er utfordringene på gølvet? Mister man dem, mistes en del av partiets grunnstoff.

8. Finn ut hva velgerne savner
Din merkevare er hva folk sier om deg når du ikke er i samme rom som deg. Ap må finne ut hva velgerne sier. Partiet har mange lokallag. Det er en styrke å ha lytteposter. Kan de sitte med svaret på hvorfor partiet ligger så lavt?

9. Lag «heistesten» for viktige politikkområder
Ap må svare grundig og helhetlig, og kan aldri tillate seg forenkling og utestemme. I en fragmentert og algoritmestyrt offentlighet kan det være utfordrende. Lange, prosessuelle svar drukner lett. Komprimer budskapet for de politikkområdene som er viktig for partiet og snakk oftere utfra folk sitt perspektiv.

10. Vær tydelig på hva som er prosjektet
- Med mindre du har en strategi som er robust, langsiktig, knyttet til seriøse politiske prosjekter, kommer du ikke til å vinne valg, sa Philip Gould, sjefsanalyser for Tony Blair. Nå er det ikke valg, men han har rett. En stemme til Ap er en stemme til et prosjekt med lange og stolte røtter. Vis oss hvordan det ser ut fra et sosialdemokratisk ståsted i 2020 og for byen vi alle er så glade i.

Verden bør mye oftere være både og, ikke enten eller. Lykke til, Tromsø trenger dere.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse