Annonse
TRENGER FOLK: De er bekymret, både kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og ordfører Gunnar Wilhelmsen. Nå trenger kommunen flere folk for å takle situasjonen, og de ber både helsepersonell og andre som vil hjelpe, om å melde seg. Foto: Yngve Olsen

Tid for ansvar og solidaritet

Vi kan ikke la korona-trettheten ta overhånd. Vi må holde ut noen måneder til. Å etterleve smittevernrådene er å vise solidaritet og ansvar.

Det kan kjennes kjipt å ikke kunne leve som normalt, men i bunn og grunn er det ikke store ofre vi blir bedt om.

Situasjonen er veldig alvorlig. Ikke siden i april har vi sett slike smittetall i Tromsø. Dette er hva det kommunale helseapparatet i Tromsø har fryktet aller mest. Smitten øker drastisk, og i en del tilfeller er det uklart hvor den kommer fra. Når smittesporingen blir vanskelig, er smitten ute av kontroll. Det betyr trolig langt flere smittede i løpet av den kommende tiden.

I skrivende stund er Tromsø på full fart inn i såkalt rød sone. Grensen for det er mer enn 20 smittede per 100.000 innbyggere i løpet av 14 dager. For Tromsø, med sine 77.000 innbyggere, er grensen 16. I går kom meldingen om fire smittede beboere ved Sør-Tromsøya sykehjem. Dermed har koronaviruset nådd en særlig risikoutsatt gruppe.

Kommunen har iverksatt ytterligere tiltak når det gjelder testing. Koronatelefonen har fått utvidet åpningstid og kapasiteten på testsenteret i Kroken er økt. Utviklingen de neste dagene vil vise om det er behov for ytterligere tiltak.

De siste dagers økning i den registrerte smitten gjør at senterleder ved Kroken testmottak, Øivind Benjaminsen, er forberedt på at tallene kan øke ytterligere. Han viser til at mange av de siste dagenes smittetilfeller stammer fra utesteder der mange har vært til stede. Det gjør smittesporingen ekstra krevende.

Økt testkapasitet fører nødvendigvis til at flere tilfeller blir oppdaget. Men det er bare en del av forklaringen på den økte smitten nå.

At høsten ville medføre en oppblomstring, har vært ventet. Det er likevel grunn til å spørre om en del av smitten kan skyldes at vi har begynt å bli slepphendte. Vi har lenge vært  annerledeslandet som har kunnet vise til lav smitte og dødelighet. Det må ikke lede oss til å tro at ikke også vi kan havne i en totalt uønsket situasjon. Ledelsen i kommunen er allerede bekymret for hvor stort dette kan bli, og om de har tilstrekkelig med folk til å håndtere utbruddet.

Det er en kjensgjerning at flere av de som nå har fått påvist viruset her i kommunen, har vært ute og reist, utenlands eller i hovedstaden. Derfor kan det ikke vektlegges sterkt nok: følg rådene fra helsemyndighetene! Ikke foreta reiser som ikke er strengt nødvendige. Oslo, for eksempel, er nå rødt på kartet. En reise til stort sett alle land i Europa nå, er også ensbetydende med karantene ved hjemkomst.  

Vi må leve med koronaen en stund til. Da gjelder det å være tålmodig. Det kan kjennes kjipt å ikke kunne leve som normalt, men i bunn og grunn er det ikke store ofre vi blir bedt om.

Det dreier seg om å være solidariske med særlig sårbare grupper, de eldre og mennesker med underliggende sykdom. For dem kan koronasmitte bli dramatisk og fatalt.

Vi kan ikke la korona-trettheten ta overhånd. Vi må holde ut noen måneder til. Å etterleve smittevernrådene er å vise solidaritet og ansvar.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse