Annonse

Tid for dialog om sjømatnæringen

Direktøren i Sjømat Norge har tatt et klokt initiativ for å ta laksedebatten opp av skyttergravene.

Diskusjonen om oppdrett minner om en stammekrig, med rettroende på begge sider. Derfor er det bra når administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, tar til orde for en havbruksdebatt uten ødeleggende og steile fronter. Dette har vi hørt en rekke ganger tidligere, forskjellen er at Ystmark denne gang starter med egen bransje. Det er et viktig signal, og Ystmark fortjener ros for å gjøre sin del av jobben for skape dialog og mindre polarisering. Også direktøren ved Norsk Polarinstitutt, Jan Gunnar Winther har slått alarm mot det han kaller en «marin ulvedebatt» i Norge. Det er en betimelig advarsel i en debatt der følelsene ofte tar overhånd.

Men det er på høy tid med selvransakelse i og fra en industri som i lang tid har slitt med omdømme og samfunnsaksept. Ikke minst i kyststrøkene der aktiviteten finner sted, der næringen ofte ignorerer eller bortforklarer hverdagserfaringer til de som bor der, knyttet til miljøproblemer. Næringen har også mye å gå på når det gjelder samspillet med uavhengige forskningsmiljøer.

Når Sjømat Norge i neste uke skal legge frem nye bærekraftmål for næringen, er det derfor positivt at man vektlegger tett dialog med både forskere og miljøinteresser for å diskutere hvordan man kan realisere sjømatpotensialet i Norge.

Men det hjelper lite dersom ikke næringen selv tar et oppgjør med sine egne talspersoner som bidrar til uforsonlige fronter. Det er desverre også slik at næringens fremste tillitsvalgte fremstår som mest opptatte av egen profitt når mange mener de må bidra med mer i sine omgivelser. Det er åpenbart at motstanden mot å bidra med mer i skatt og avgifter til vertskommunene, er et omdømmemessig selvskudd fra en næring med en gjennomsnittlig resultatmargin på 25 prosent i fjor. En ressuravgift på 25 øre, slik Stortinget har vedtatt, kommer ikke til å sende bedriftseierne til skifteretten. Det burde derfor være overkommelig når lakseprisen er 60 kroner.

Men de monomane holdningene blant deler av næringens kritikere er et akkurat like stort problem. Deler av argumentasjonen mot oppdrett fremstår som aggressiv og personrettet. Det virker som om forståelsen for det havbruksnæringen bidrar med av arbeidsplasser og verdiskapning, er helt fraværende. Som kystnæring er havbruk nå uerstattelig, enten vi liker det eller ikke. Men viljen til dialog er liten fra sentrale organisasjoner på villakssiden. I tillegg til en konfronterende stil, ser det ut til å være en policy om at man for enhver pris ikke skal samarbeide med havbruksnæringen. Det er grunn til å minne om at også villaksefiskerne har en meget ressurssterk lobby som arbeider for å påvirke beslutningstakerne.

Sjømat Norge og Geir Ove Ystmark har tatt et viktig steg når han strekker ut hånden og ber om dialog. Vi håper også næringens kritikerne ønsker å bidra til et lavere konfliktnivå.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse