Annonse
TJENER GODT: Fylkesordføreren Knut Werner Hansens (Ap) er helt uten innflytelse. Han har fått rollen som seremoni-mester i et parlamentarisk system. Onsdag ble godtgjørelsen hans redusert med 20.000 kroner i året. Det ville vært billigere og mer demokratisk å gi fylkesordføreren den politisk makten tilbake. Foto: Torgrim Rath Olsen

Gallionsfigur med god lønn

Fylkesordføreren i Troms er en seremonimester med en årslønn som nærmer seg millionen. Istedet for å flikke på sine rause politiker-lønninger, vil det billigste være å avvikle parlamentarismen i fylkeskommunen.

Det høye nivået på godtgjørelser i Troms kan ha bidratt til å svekke fylkeskommunens legitimitet hos velgerne.

Parlamentarismen i Troms fylkeskommune ble innført i 2003. Politikerne var raskt ute med å vedta at egne godtgjørelser til enhver tid skulle utgjøre en gitt prosent av statsråders lønn. Dermed har parlamentarismen blitt en viktig driver for en urimelig økning i godtgjørelser og politikerlønninger i Troms fylke.

Fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) og fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) tjener i dag litt i underkant av 900.000 kroner hver. Lønnskarusellen har spredd seg som ugress nedover i det fylkeskommunale systemet. Med det resultat at Troms fylkeskommune bruker 30 millioner kroner årlig på politikk og godtgjørelser.

Styringsmodellen har dessverre blitt videreført i fire valgperioder, der mange partier har fått smaken på den fylkeskommunale parlamentarismen. De siste 12 årene har samtlige partier, med unntak av Rødt og MDG, hatt posisjoner i fylkesrådet. Ofte er fylkesrådene omfangsrike, også i inneværende periode, med fem medlemmer. Småpartiene Venstre, Senterpartiet og KrF har hver sin fylkesråd som betaling for å støtte Arbeiderpartiet.
 

Førsteamanuensis Hans Petter Saxi ved Universitetet i Nordland har i flere år forsket på ulike lokale varianter av parlamentarisme. Saxi sier det ikke må herske tvil om at systemet er dyrere enn formannskapsmodellen. Han sier også at det høye nivået på godtgjørelser i Troms kan ha bidratt til å svekke fylkeskommunens legitimitet hos velgerne. Det er ikke uten grunn at de aller fleste norske kommuner og fylkeskommuner ikke har falt for fristelsen til å innføre parlamentarisme. 

Negative medieoppslag om politikerlønninger har blitt en gjenganger i Troms. Som trolig er noe av bakgrunnen for at fylkestinget onsdag vedtok et nytt reglement. Der pyntes det litt på systemet. Nå er det stortingsrepresentantenes lønn som blir retningsgivende, ikke statsrådslønn. Fylkesrådsleders lønn reduseres dermed med 25.000 kroner. Lønna til heltidspolitikerne går litt ned, mens det skal brukes mer penger på partigruppene.

Hensikten er å gi opposisjonen større ressurser. Det er i seg selv aktverdig. Men i kroner og øre er resultatet et nullsumspill som i praksis gir ganske liten besparelse (ca 100.000 kroner årlig) for fylkeskommunen. Det grunnleggende problemet er at fylkespolitikerne driver symbolpolitikk om egen avlønning.

Det løser ikke hovedutfordringen. Som er at parlamentarismen er en dyr og dysfunksjonell styringsform, i en fylkeskommune som tross alt har relativt få oppgaver. Mange av fylkestingsrepresentantene er dedikerte samfunnsmennesker som ønsker å påvirke politiske prosesser. Men deres rolle er marginalisert. De reiser på fylkestingssamling fem ganger i året. Der sitter de i en uke av gangen og avgir stemme. Og så reiser de hjem.
 

Troms fylkeskommune er i en uhyre krevende økonomisk situasjon, der det skal kuttes tungt i alle budsjetter. Både skoler og samferdsel (buss, båt, ferger) vil bli rammet. Innbyggerne vil merke at tilbudene svekkes. Det er i denne situasjonen fylkeskommunen bør si farvel til dagens styringssystem. Både på grunn av en mulig besparelse på 10 millioner kroner, men også for å ivareta lokaldemokratiet bedre.

I Tromsø har Kristin Røymo (Ap) gått foran med et godt eksempel. Jeg kjenner ingen som kommer til å savne byparlamentarismen når den er avviklet til sommeren. Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth bør gjøre som partfelle Kristin Røymo.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse