Annonse
Vi håper og tror Finnmarks fremste ledere nå snur fra motstandskamp til mulighetsfokus: du verden for et løft dette kan bli for landets to nordligste fylker om de endelig griper mulighetene og oppgavene med begjær. Foto: Inger Præsteng Thuen

Tid for å rette blikket framover

Det er nå mulighetene virkelig byr seg. Men da må man se dem, og jevnføre med hva man mister om man ikke griper sjansen.

Det er ikke så ofte vi etterlyser statsmannskunst her i Nord-Norge. Nå bør vi gjøre det. Nå trenger vi ledere som bruker sitt indre politiske og moralske kompass til fordel for innbyggerne i Troms og Finnmark. Etter flere års arbeid og noen måneders intens motstandskamp, falt regionreformen endelig på plass mandag. Det er klart for den største maktoverføringen fra stat til regioner i moderne norsk historie.

Troms og Finnmark får betydelig større ansvar enn det som var planlagt i utgangspunktet, og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring av norsk nordområdepolitikk. Slik sett har protestene nordfra hatt sin misjon. De sammenslåtte fylkeskommunene får også ansvar for integrering, innkjøp av innenlandske flyruter, og utvikling av fiskerihavner, for å nevne noe. I tillegg blir oppgaver overført fra Innovasjon Norge og virkemiddelapparatet der, samt oppgaver fra SIVA. De nye fylkeskommunene får alle muligheter til å styrke seg som næringspolitisk aktør.

Flytting av etater skal utredes og flere direktorat må gi fra seg ansvar og myndighet på mange områder.

 Forutsetningen er at regionene får en størrelse som gjør at de kan bære nye og langt mer omfattende oppgaver, hvilket betyr at sammenslåingen må gjennomføres. Vi håper og tror Finnmarks fremste ledere nå snur fra motstandskamp til mulighetsfokus: du verden for et løft dette kan bli for landets to nordligste fylker om de endelig griper mulighetene og oppgavene med begjær. Troms bør gå inn i forhandlingene med storsinn og uten frustrasjon tross harde tak i diskusjonene med Finnmark. Og Finnmark bør nå gå fra ute til innestemme og innse at folkene i Troms ikke er særlig annerledes enn de selv. Det er tid for forsoning.

Det gikk ikke lang tid fra pressekonferansen til KrF og regjeringspartiene var ferdig, før Senterpartiet, ved Trygve Slagsvold Vedum, var på banen. Partiet inntar glatt rollen som Oslo-maktas beste venner. En så betydelig overføring av makt og kompetanse fra sentralt hold, burde være noe partiet trykker til sitt bryst. I stedet messer Vedum videre på sitt sentraliserings-argument som i dag gikk helt ut på dato. Å påstå, slik han gjorde i NRKs Dagsnytt 18, at disse overføringene av oppgaver er svada, er grov skivebom.

Stortinget vil vedta reformen, det garanterer KrF. Nå må jobben med sammenslåingen intensiveres. Kommunalminister Monica Mæland har helt rett når hun påpeker at man har hastverk. Den nye organisasjonen skal være etablert innen 1. januar 2020.

Kanskje kan det være en god ide å hente inn ressurspersoner fra næringslivet i fylkene i de kommende samtalene? Eller fra forskningsmiljøene? Å få inn nye stemmer som kan bringe nye tanker når kabaler skal legges, er slett ingen ulempe.

- Håpet kan være ute for Finnmark, skrev Aftenposten da nyheten ble kjent. Nei, håpet er slett ikke ute verken for Finnmark eller Troms. Det er nå mulighetene virkelig byr seg. Men da må man se dem, og jevnføre med hva man mister om man ikke griper sjansen. Det er tid for å rette blikket framover.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse