Annonse
Dersom togradersmålet skal nås, må CO₂-konsentrasjonen stabilisere seg på et nivå under 400 milliondeler over tid. I mai 2013 ble CO₂-konsentrasjonen i atmosfæren for første gang målt til over 400 milliondeler på Hawaii, og i 2015 var årsgjennomsnittet kommet opp på 400 ppm, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Tiden er inne for drastiske tiltak

Det virker som politikere og kremmere ikke vil innse de harde fakta.
Einar Sørensen beskriver med høy presisjon virkelighetsbildet i sitt innlegg i Nordlys 2. februar med tittelen «Russisk rulett med klima i Arktis som første offer». Det interessante er at veldig få har gitt innlegget anerkjennelse, er det frykten for å miste goder som ligger bak?
 
Heller ikke jeg liker å miste goder, men slik er det. Innse følgende: Øker vi på med flyreiser øker også CO₂-pådraget og reisen mot det veldig usikre rykker stadig nærmere, vi gambler dermed bevist med planetens klimabalanse. Det virker som politikere og kremmere ikke vil innse de harde fakta. Det blir som å reise på første klasse mot stupet.
 
Til tross for at en samlet verden innser realitetene så skal blant annet den rosa laksen fraktes med fly som aldri før, over enorme avstander, og nye avtaler inngås på løpende bånd. Kremmeren lukker øynene og håper på at en magisk svart boks skal sørge for at flyene blir batteridrevet eller hydrogendrevet, så enkelt er det nok ikke.
 
Tiden er inne for drastiske tiltak, innse at klimaendringene ikke går over av seg selv, ta ansvar. Mennesket har påvirket andel CO₂ i atmosfæren mest aktivt og endringshastigheten slår pusten ut av selv de mest garvede NASA-forskere. Derfor er CO₂ ansett som den viktigste klimagassen å redusere utslippene av.
 
Dersom togradersmålet skal nås, må CO₂-konsentrasjonen stabilisere seg på et nivå under 400 milliondeler over tid. I mai 2013 ble CO₂-konsentrasjonen i atmosfæren for første gang målt til over 400 milliondeler på Hawaii, og i 2015 var årsgjennomsnittet kommet opp på 400 ppm, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).
 
Indikasjonene er mange og det mest tydelige beviset er Antarktis som smelter seks ganger raskere enn på 1890-tallet. Forskere har brukt antennebilder, satellittmålinger og datamodeller for å se utviklingen fra 1979. Studien viser at issmeltingen har akselerert dramatisk. Siden 2009 har Antarktis mistet nesten 252 milliarder tonn med is hvert år. På 1980-tallet var det årlige istapet på 40 milliarder tonn.
 
Om ikke det er nok så har en forskningsgruppe fra NASA funnet et stort hulrom under Thwaitesbreen i Antarktis. De mener hulrommet betyr at isbreen smelter langt fortere enn antatt. NASA er imidlertid overrasket av størrelsen og hvor eksplosivt hullet øker. Det er stort nok til å ha inneholdt 14 milliarder tonn is, og det meste av isen har smeltet de siste tre årene, mener forskerne. NASA anslår at om hele Thwaites-breen smelter, vil det føre til at havene stiger 65 centimeter. Breen hindrer også andre isbreer i å smelte som kan få havene til å stige ytterligere 2,4 meter.
 
Det er ikke enkelt å estimere hvor raskt endringene vil skje på verdensbasis. Det som skjer på Grønland forutsetter jeg som kjent. Disse raske endringer har ikke skjedd før i Tellus historie.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse