Annonse
TIL-treneren Simo Valakari bør løses fra kontrakten med TIL, mener Nordlys. Her sammen med styreleder i klubben, Stig Bjørklund. Foto: Torge Dønnestad Johansen/Nordlys.

Tiden er ute for Valakari

Simo Valakari viser selv hvorfor han og TIL nå må skille lag, skriver Nordlys i sin leder.

Situasjonen i Tromsø Idrettslag virker kaotisk og ute av kontroll. Uroen ser ut til å ha forplantet seg innover i store deler av organisasjonen.

Da stortalentet Marcus Holmgren Pedersen denne uken signerte for Molde, satte han ord på den sportslige nedturen. Han signaliserer at han drar fordi han mener det er bedre muligheter for å utvikle seg som spiller i annen klubb.

Den unge hammerfestingen har åpenbart trukket lokket av en trykk-koker i Tromsø. Det er naturlig at måten han ordlegger seg på, har skapt reaksjoner. Men Holmgren Pedersen fortjener ros for sin åpenhet. Han kan ha gjort TIL en tjeneste.

Da er det verre med personer i og rundt det sportslige apparatet i TIL, som nå svarer på kritikken med å skylde på hverandre.

Mest oppsiktsvekkende er uttalelsene fra treneren Simo Valakari. Han er den øverste sportslig ansvarlige i klubben, men det er ingen selvkritikk å spore.

I stedet legger han ansvaret på andre i klubben, som han mener burde fulgt opp Holmgren Pedersen og de andre unge spillerne.

Det er en grov ansvarsfraskrivelse av Valakari, og det viser at han ikke er rett mann i jobben som trener for TIL. Det er en umoden form for lederskap. Som trener for A-laget burde han vite at det nettopp er hans ansvar å gå foran og utvikle unge spillere.

Uttalelser som «når vi selger en ung spiller til det beste laget i Norge – viser det at vi gjør noe riktig», er i praksis en avskilting av TIL som toppklubb på øverste nivå i Norge. Slik Valakari uttaler seg, er han på full kollisjonskurs med TILs overordnede strategier. Hvordan hans arbeidsgiver kan leve med det, er vanskelig å forstå.

TIL kan godt være en utviklingsklubb, gjerne for store lag i Europa. Men det er en fallitt dersom man ønsker å være det for lag i norske småbyer som Molde og Bodø.

Simo Valakari har nå lagt inn en ny søknad om å bli løst fra kontrakten. Det er en søknad som klubben bør innfri så raskt det lar seg gjøre.

Bruk gjerne pengene fra salget av Holmgren Pedersen til formålet. Alt tyder på at det er den beste langsiktige investeringen klubben kan gjøre.

Dersom toppsjefen i en virksomhet ikke tar ansvar for å utvikle de ansatte, og i tillegg innrømmer at han ikke gjør det, pleier det bare å få et utfall. Da er tiden kommet for å skille lag.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse