Annonse
HAR SNUDD: Aps listetopp, Kristin Røymo, og Tromsø Ap har snudd i spørsmålet om styringsform, og går nå tilbake til formannskapsmodellen.

Tidenes politiske tilbaketog?

Ap skal ha ros for å ha lyttet til kritikken av parlamentarismen.

Programmet er sterkt grønnfarget når det gjelder samferdsel og byutvikling, men samarbeidspartiene har ikke regnet på hva slags kostnader satsingene på disse feltene vil medføre.

Nå har valgresultatet i Tromsø materialisert seg i et nytt styre, en ny politisk plattform og, ganske overraskende for de fleste, også en ny styringsform. Ap gikk til valg på at de ville fortsette det parlamentariske styresettet i Tromsø, men har måttet bøye seg for valgvinnernes krav.

Rødt og SV vant ikke bare valget, men har også vunnet forhandlingene med Ap. Det som lå an til å bli et mindretallsbyråd av Ap, med støtte i kommunestyret fra SV og Rødt, blir nå i stedet et midlertidig overgangsbyråd i åtte måneder, da man skal avvikle parlamentarismen og igjen innføre formannskapsmodellen.

Dette er selvsagt en politisk kuvending og tilsynelatende et oppsiktsvekkende nederlag for Ap. Rødt og SV fikk oppfylt sitt aller viktigste krav, nemlig avvikling av parlamentarismen.

Nå vil de to venstresidepartiene få en mye mer direkte hånd på det politiske rattet som skal styre Tromsø de neste fire årene, men blir dermed også ansvarliggjort.

Og Ap skal på den andre siden også ha ros for å ha lyttet til kritikken av parlamentarismen og for å ha tatt valgresultatet til etterretning.

Det kan også synes som den politiske plattformen til de tre partiene har fått en markant venstredreining.

I kapitlet om næringsliv regner man opp en haug med næringer som alle skal kunne skape vekst i Tromsø kommune. Men petroleumssektoren er ikke ofret ett eneste ord i det rødgrønne manifestet.

Det er selvsagt ingen tilfeldig forglemmelse. I stedet er det beviset på at Rødt og SV må ha fått fullt gjennomslag på dette området.

På mange måter er det sjokkerende at Ap i Nord-Norges største by har gått med på å utradere petroleumssektoren som en del av næringsmiksen i årene som kommer, i sterk motsetning til sine partifeller lengst sør og lengst nord i landsdelen. 

Hvordan det lokale næringslivet vil reagere på styringssignalene i det programmet som nå er presentert, gjenstår å se. Programmet er sterkt grønnfarget når det gjelder samferdsel og byutvikling, men samarbeidspartiene har ikke regnet på hva slags kostnader satsingene på disse feltene vil medføre.

Det vil de imidlertid raskt måtte gjøre når neste økonomiplan skal vedtas.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse