Annonse
Ghada Silme, journalist i Gaza, forteller om hverdagen for mer enn to millioner mennesker som er fratatt grunnleggende menneskerettigheter, inkludert retten til å bevege seg fritt. Foto: Privat

Tidsbilde fra Gaza

Gaza er en fin by, hvis den ikke hadde vært beleiret.

Fram til utgangen av 2010 var det ingen ting som kunne stoppe drømmen min om å komme inn i filmbransjen. Dette var til jeg begynte å håndtere den bitre virkeligheten som er pålagt mitt folk, spesielt ungdommen i Gaza-stripen. Det er en del av det okkuperte Palestina som lider av beleiringen som er blitt pålagt av den israelske okkupanten i mer enn 12 år.

Det er vi sivile som lever med konsekvensene av at mer enn 2 millioner mennesker blir fanget i et område på 365 kvadratkilometer, Vi forstår ikke hvilke gevinster dette kan ha for den israelske okkupanten. Vi blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, og har ikke rett til fri bevegelse.

Etter at jeg fullførte universitetsutdanningen min, trodde jeg at jeg hadde en sjanse til å gå videre på drømmen min om å komme inn i filmbransjen. Den elendige realiteten som møtte meg var noe helt annet. Vi som bor i Gaza-stripen vet egentlig ikke sannheten om årsakene og alliansene som førte oss til den situasjonen som er i dag. Det eneste vi får se er det som blir vist på TV-skjermene og på internett. Daglig lider vi av systematisk okkupasjonspolitikk som ødelegger samfunnet.  

Etter at jeg ble uteksaminert fant jeg navnet mitt i listene over arbeidsløse unge i 2017. Jeg var ikke alene. 53% av unge i Gaza var arbeidsløse i 2017, i dag er det tallet mye høyere. Det er vanskelig å lese drømmene og fremtidshåpene bak statistikk og lange lister. For at vi skal ha muligheten til å følge drømmene våre, må vi få fred og menneskerettigheter, og Palestina må anerkjennes som en selvstendig stat.

En dag besøkte jeg Shifa-sykehuset for å fotografere en pasients historie. Pasienten jeg skulle besøke var en mann som blir nektet å reise til et annet sykehus utenfor Gaza, selv om han har lidd siden den siste krigen på Gaza-stripen i 2014. På veien til sykehuset overhørte jeg noen i en telefonsamtale som sa med trygge ord: «Gaza er vakkert, men har ikke noe liv».

Gaza er så mye mer enn tall og statistikk. Gaza er full av folk med drømmer, energi, kjærlighet og folk som ikke har noe annet ønske enn å finne lykken. Her i Gaza fratas barn retten til en trygg oppvekst. Unge mennesker blir frastjålet drømmene sine. Kvinner blir fanget av vaner og tradisjoner, og menn begår selvmord når de ikke klarer å forsørge familiene sine.

Gaza er en fin by, hvis den ikke hadde vært beleiret.

  • Skrevet av Ghada Silme- Journalist fra Gaza
  • Oversatt av Mahmoud Naffas, Internasjonalt ansvarlig, AUF i Troms

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse