Annonse
Foto: Vidar Ruud, ANB

Tiggerkoppen løser ikke dette problemet

Romfolkets unger i slummen får ingen bedre framtid av at en mor eller bestemor får noen kroner i tiggerkoppen, skriver kommentator Tone Angell Jensen.

Bak det hele står det sterke, kriminelle nettverk. Og en lokal lånehai som har alle i sin hule hand.

Er det fordi vi er så snille at vi med åpne øyne ser på at det vokser fram en ny og ekstremt fattig underklasse på gata i Norge? Uten å gjøre annet enn å gi dem en slant i tiggerkoppen i ny og ne? Og ellers håpe på at fenomenet går over av seg selv?

Mens debatten om tiggerforbud eller ikke lenge har rast her hjemme, dro NRK Brennpunkt til Romania og Bulgaria, til romfolkets hjemsteder. Reportasjene derfra har vært rystende: slum, vold, misbruk, menneskehandel. Og ekstrem fattigdom.

Sett fra rombarnas ståsted, er det en komplett katastrofe. I reportasjene ble vi tatt med til slummen i Sofia hvor småguttene drømmer om hva de skal bli når de blir store: ikke brannmann, pilot eller profesjonell fotballspiller, som vi kjenner fra hjemlige forhold. Nei, over tretti prosent svarer at det beste de kan tenke seg, er å bli hallik! Nest største framtidsdrøm er å bli trygdet.

For småjentene som stabber rundt i kloakken er situasjonen enda verre. De kan se fram til en tilværelse der de blir solgt, grovt utnyttet, seksuelt misbrukt og mishandlet. Bortgiftet som 13-åring, bestemor som 28-åring. I mellomtiden er de gjerne svigerfamiliens eiendom, og blir sendt til rike land i Europa for å prostituere seg. Med ektemannen som - ja nettopp - hallik. Mer eller mindre analfabeter, uten å kunne fremmede språk, og med et eller flere barn som gisler i hjemlandet, har disse kvinnene ingen mulighet til å slippe unna det livet de blir tvunget til å leve.

Bak det hele står det sterke, kriminelle nettverk. Og en lokal lånehai som har alle i sin hule hand. Han som låner dem penger til å handle mat eller reiser for. Til det vestlige Europa,  for å tigge, drive med kriminalitet eller prostitusjon. Å bruke ordet føydalsamfunn om det som foregår blir for svakt. Dette er moderne slaveri.

Dette er Europa 2017. Og vi snakker om EU-land. Så hvor står EU, med sine standarder for alt mellom himmel og jord, enten det dreier seg om form på agurker eller merking av grytekluter? Joda, unionen har bevilget mange penger og det er hjelpeprosjekter på gang, men det blir smått stell i forhold til alle milliardene som holder den til tider fullstendig meningsløse resolusjons- og direktivkverna i Brüssel i gang.

Det finnes også EØS-midler, blant annet til utdanning av rom-ungdom.  Men Bulgaria er EUs fattigste land, og korrupsjonen er omfattende. Resultatene av den offentlige pengehjelpen er ikke imponerende. Mange humanitære organisasjoner er også inne i bildet og de gjør en stor innsats i slummen.

Det som skjer i romfolkenes hjemland  har potensial til å bli et kolossalt problem for EU, for Europa, for oss alle. Ifølge Verdensbanken er dette en tikkende bombe. Etter kommunismens fall har tjue prosent av befolkningen i Bulgaria utvandret. Rom-ungdom utgjør 25 prosent av den kommende arbeidsstyrken i landet. Det  kan ikke gå bra. Uten å kunne lese og skrive ordentlig, uten utdanning har de ingen sjanser på arbeidsmarkedet. Og uten tradisjoner for arbeide, får de ingen arbeidserfaring heller. De går i foreldrenes spor, kanskje sittende med en tiggerkopp på et hjørne i en by i Norge?

Tiggerkoppen er ingen løsning. Det er barna vi må satse på, slik at de får mulighet til et anstendig liv, sier tidligere ambassadør til Bulgaria, Guro Vikør, til NRK Brennpunkt.  Hun har omfattende kjennskap til romfolkets situasjon, etter også å ha vært ambassadør i Slovenia.

Vi må hjelpe folk der de bor, og ungdommen må få utdanning og gode jobber, slik at de blir forbilder, og dermed er med på å bryte fattigdommens onde sirkel. Det mener svært mange med kjennskap til problemet. Men hvordan gjør vi det? Kanskje ved å kreve av våre politiske ledere at de stanser preiket for eller imot tiggerforbud, og viser politisk initiativ til å gjøre noe?

Romfolkets unger i slummen får ingen bedre framtid av at en mor eller bestemor får noen kroner i  tiggerkoppen. Det vet vi alle. Det må politisk vilje til for å løse problemet.

Det er fullt forståelig at folk gir penger. Ingen liker å se mennesker lide. Men dette er også å støtte et system vi vet ikke fungerer. Og det går ikke over.

Tiggerkoppen løser ikke dette problemet. Det er rombarna er nøkkelen her. Det er de som må få vår støtte. Eller er vi - i all vår velstand, også blitt analfabeter - i kunsten å se årsakssammenhenger?

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse