Annonse
VANSKELIG REDNINGSARBEID: Innsatsleder Roald Berntsen ved Midt-Troms lensmannsdistrikt i Tamokdalen onsdag kveld. På grunn av ekstrem rasfare, var redningsarbeidet svært vanskelig. Foto: Thor Harald Henriksen

Tragediene i Troms-fjellene

De aller fleste skiløpere som har omkommet i snøskred i Troms de siste seks årene, har vært utlendinger. Tallene er så alarmerende, at både myndighetene og reiselivet må ta affære.

Skiterrenget her er berømt blant skientusiaster verden over, men det har også noen klare begrensninger.

Tre finske og en svensk skiløper er savnet etter en tur til Blåbærtinden i Tamokdalen. Alt tyder på at de er tatt av et snøras.

De aller fleste skiløpere som har omkommet i snøskred i Troms de siste seks årene, har vært utlendinger. Utenlandske skiturister står også bak stort sett alle utrykninger til alvorlige skredhendelser.

Tallene er så alarmerende, at norske myndigheter må ta affære. Dette kan vi ikke være bekjent av lenger.

Det første man bør gjøre, er å undersøke hvorvidt ski og fjellturistene får tilstrekkelig informasjon om farene ved å ferdes i fjellheimen i Troms. Skiterrenget her er berømt blant skientusiaster verden over, men det har også noen klare begrensninger. Mørketid og brått skiftende vær er utfordrende, og kystklimaet med vekslende temperaturer gjør snøunderlaget uforutsigbart. Den tragiske ulykkesstatistikken indikerer at ikke alle er helt klar over terrengets farer.

Tamokdalen er et område med svært mye skredterreng. Det er også et yndet mål for toppturentusiaster fra hele verden. Fjellet de fire savnede var på tur i, Blåbærtinden, er særlig skredutsatt. Onsdag, da de ble meldt savnet, var rasfaren satt til grad 3.

Det er alltid en kalkulert risiko ved skiløping ned stupbratte fjellsider og i rasutsatt terreng. Men ingen går med åpne øyne inn for å sette livet til.

Redningsarbeidet ved Blåbærtind er svært vanskelig, dårlig vær har hindret helikoptrene i å fly, og skredfaren har vært så alvorlig at det ikke har vært forsvarlig å sende letemannskaper inn i området.

Siden 2004 er 28 mennesker omkommet i snøskred i Troms. Ser man på rasulykkene hvor skiløpere har omkommet, er utlendingene i flertall. Derfor er det all grunn til å sette spørsmålstegn ved informasjonen til skituristene som kommer hit. De blir stadig flere, og alle har ønsker om toppturer i arktisk natur.

Man kan selvsagt ikke nekte folk å legge ut på tur. Men informasjonen og advarslene om risiko må bli tydeligere. Ulykkes og dødsstatistikken er et særdeles trist syn. Og den vitner om at det nå er tvingende nødvendig å prioritere informasjonsarbeidet mye sterkere enn det som hittil er gjort. Her har både myndighetene og turistnæringa et stort ansvar.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse