Annonse
2017 blir et nytt rekordår for tyvfiske langs kysten vår. Tollvesenet har regnet ut at det – hittil i år – er beslaglagt mengder som tilsvarer 30 tonn hel fisk! Men hvor store er mørketallene? Foto: Tolletaten

Ei næring ute av kontroll

Brødtekstbilder: 
Profesjonelt og med plass til mange i sløyehallen.
Men kanskje fiskeriminister Per Sandberg også skal ta seg en runde på noen av landets fiskecamper? Og se hvordan det står til?

Fiskeriminister Per Sandberg lover at kjeltringene, som tar med seg store mengder ulovlig fisk etter ferieopphold i Norge, skal tas. Det er bra, for dette er både miljø- og vinningskriminalitet.

Men kanskje Sandberg også skal ta seg en runde på noen av landets fiskecamper? Og se hvordan det står til?

De fiskecampene jeg har vært innom, har alle det til felles at de er dimensjonert for prekavering av adskillig mer enn 15 kilo fisk per person.

Sløyehallene er rene industrilinjer, slik vi fant dem på «fileten» i gamle dager, da vi sommerjobbet oss gjennom seifilet og avskjær. Om de ikke er like store, så er tilretteleggingen like profesjonell.

Alle hyttene er som regel utstyrt med egen fryseboks. Men hva skal man med 400 liters frysebokser på hytter som er beregnet på maks seks personer? Disse seks kan jo ikke ta med seg mer enn til sammen 90 kilo filet hvis de holder seg på den rette siden av loven. Det er romslig i fryseboksen, for den har plass til adskillig mer. Inspirerer det til økt fangst?

Fiskeriministeren må gjerne ta en titt i hyttebøkene også. Sjansen for at han finner gode fiskehistorier, er stor. Men av en del situasjonsrapporter i disse bøkene, er det lite som tyder på at alle gjestene faktisk vet at det finnes noe som heter kvote for hva man kan ta med hjem. Kanskje ikke så rart, da det ikke flommer over med informasjon om regelverket verken på vegger eller i brosjyrer.

2017 blir et nytt rekordår for tyvfiske langs kysten vår. Tollvesenet har regnet ut at det – hittil i år – er beslaglagt mengder som tilsvarer 30 tonn hel fisk! Men hvor store er mørketallene? Hvor mye går under radaren til norske myndigheter? Rett nok har kontrollene økt, men det er grunn til å frykte at vi snakker om hundrevis av tonn.

For å få mest mulig fisk med seg, skjæres det som regel filet av alt. Sånn går mye råstoff til spille, av kveite og torsk. Noen er tatt med over 300 kilo ferdig skåret filet i bagasjen. Det sier seg selv at da snakker vi ikke om fisk til eget forbruk. Da handler det om videresalg av en vare man har stjålet.

Fisketurisme er viktig for mange småsamfunn på kysten. Det gir penger, arbeidsplasser og skatteinntekter. Men flere steder er fiskecampene blitt mektig upopulære, nettopp på grunn av at lokalbefolkningen ser hvilke mengder som dras opp av havet og forsvinner fra bygda. Det lastes på tyske, østerrikske og andre utenlandske tilhengere, spesialinnredet for oppgaven med å skysse frossen eller vakumpakket fisk gjennom Europa.

Alt dette skjer mens kysttorsken er under kraftig press. Utviklingen bekymrer både fiskere og forskere, som er redd for at vi mister kontrollen over bestanden. Det er i dag tillatt å ta med 15 kilo fisk per person ut av landet, pluss en såkalt troféfisk. Fra nyttår trer et nytt regelverk i kraft. Da blir det tillatt å ta med 20 kilo fisk, forutsatt at den er brakt på land i en registrert fiskecamp, og at fangsten er innrapportert. Er den ikke det, er grensen 10 kilo. Troféfisken blir også historie fra 1. januar.

Med de store beslagene som tollvesenet nå gjør, er det ingen tvil om at fisketurismen er ute av kontroll. Fiskeriminister Sandberg vil bedre kontrollrutinene og få et strengere regelverk for å ta kjeltringene. Bøtene blir avskrekkende og fiskeutstyret blir inndratt sammen med fangsten, om Frp får det som de vil. Så spørs det hvem som sitter i ministerstolen etter stortingsvalget.

Men uansett hvem det blir, så må problemet med overfisket løses. Det har pågått lenge nok. Jeg etterlyser også næringsorganisasjonene i debatten. Hvor er NHO Reiseliv? Er dette greit? Det er øredøvende stille fra den kanten. Vi skal ha reiseliv og turisme, ja. Men til hvilken pris? Er den ikke bærekraftig, så har heller ikke denne næringa livets rett.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse