Annonse

Tilbake til 1866

Nå venter vi spent på hvem som blir kommunal -og reverseringsminister i Jonas Gahr Støres regjering.

Ordet «reversering» burde ikke finnes i Arbeiderpartiets vokabular.

Regionreformen er vedtatt på Stortinget, og Troms og Finnmark er vedtatt slått sammen med virkning fra 1.januar 2020.

Det vil si, dersom Venstre ikke skulle komme over sperregrensen, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet vinner valget til høsten, vil vedtaket bli satt i revers.

Da rygger Troms og Finnmark rett tilbake til grensene fra 1866. Ekspertutvalget som skulle peke på hvilke statlige oppgaver som kan flyttes nordover fra Oslo, vil ikke få tid til å starte sitt arbeid, før Støre drar i bremsen.

Aps fylkesvaraordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, røper at Støre allerede har gitt henne et personlig løfte om at slik skal det bli. Det skal ikke gjennomføres noen regionreform i nord. Hvordan KrF, som har kjempet hardt for reformen, skal forholde seg til dette i et eventuelt regjeringssamarbeid med Ap og Sp, er et åpent spørsmål.

Dersom Støre skulle bli statsminister og ikke holder sitt løfte, kan jeg ikke se at Ap-toppene i Finnmark har noe annet valg enn å melde seg ut av partiet. Dersom Troms og Finnmark skulle bli en felles region med en Ap-ledet regjering, spørs det om Helga Pedersen våger å flytte hjem til Tana. Hun har presset hardt på for status quo.

En interessant observasjon gjennom hele debatten om det nye regionale Norge, er at det synes å være klasseforskjell på Arbeiderpartiets politikere i vår del av landet, og for eksempel Aps erfarne og dyktige fylkesordfører i Trøndelag, Tore Sandvik.

Hans tilnærming skiller seg fra den tilbakeskuende og innadvendte patos som preger partifellene i nord. På spørsmål fra Kommunal Rapport om hvorfor trønderne har gått foran i regionaliseringen av Norge, sier han som sant er, at det er «av rent egoistiske hensyn». Det er fordi Trøndelag ønsker å være en attraktiv region og vinne i den internasjonale konkurransen, mot regioner i nabolandet Sverige og andre deler av Europa.

Sandvik sier han allerede, etter at trønderfylkene selv vedtok å slå seg sammen, merker mye større oppmerksomhet om det regionale nivået. Fra befolkningen, institusjoner, forskning og næringsliv. Trøndelag har blitt en mer betydningsfull aktør og har kommet lengre opp på den nasjonale dagsorden. Slik er det makt virker. Desto flere som står  bak beslutningene som fattes, desto større blir gjennomslagskraften.

Over tid vil dette også manifestere seg i de politiske partiene, med nye og sammenslåtte fylkeslag. Det gir mer innflytelse inn i partiorganisasjonene og på landsmøtene.

Et annet eksempel er idretten. En ny, felles idrettskrets gjør at Trøndelags stemme nå blir sterkere også på dette feltet i samfunnslivet.

Sandvik har for lenge siden tatt inn over seg hva dette handler om. Regionreformen er et instrument for å lage et mer effektivt Norge, i et land på full fart inn i en massiv digital omstilling.

Det dreier seg om en annen inndeling av statens forvaltning og oppgaver enn i dag, med færre sentralstyrte direktorater og mer folkestyre. Alt dette er jo Arbeiderpartiet egentlig for. Men nå er partiet mot, av rent opportunistiske hensyn. For mange av partiets velgere er ikke dette noe pent syn.

Nå kommer den trønderske slagbjørnen, sier Tore Sandvik. Helt i nord forsøker noen å svare med å slippe løs den arktiske isbjørnen, i det som vil bli landets mest ressursrike region.

Men den muligheten vil altså Støre ikke at vi som bor her skal få.  Istedet for å rette blikket fremover og fylle regionene med innhold, som partiet jo vil få alle muligheter til etter en valgseier, velger Ap heller å rykke tilbake til 1866.

Det er nesten ikke til å forstå hvordan Ap, av alle, havnet der. Det dreier seg om et parti som alltid har gått foran og modernisert landet, gjennom de lange linjer, med små og store skritt.

Ordet «reversering» burde normalt sett ikke finnes i Arbeiderpartiets politiske vokabular. Men under Støres ledelse ser det ut til å ha kommet på moten. Støres knefall for Senterpartiet er nok noe mange Ap-velgere hadde håpet å bli spart for. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse