Annonse
Jeg har ikke svaret, men jeg tror ikke løsningen bare er å bygge en kald mur på brua. Bruk heller penger på å bygge varme mennesker og gode ledere. Gjør noe med etterspørselen, ikke bare tilbudet, skriver Hans Petter Heimro. Foto: Knut-Eirik Lindblad

Tilbud, etterspørsel, ledelse og Sandnessundbrua

Denne mannen kom inn som en fremmed, men klarte på kort tid både å inspirere over hundre personer og få dem til å føle seg så utrolig godt ivaretatt.

Det er en romjulsnatt i 2018 og jeg kommer kjørende over Sandnessundbrua mot Tromsøya. Været er ufyselig, og på toppen av brua ser jeg en skikkelse som står og lener seg mot rekkverket i uværet. Jeg fortsetter uten å tenke så mye over det, og når jeg kjører av brua ser jeg en bil stående parkert i veikanten. Da slår det meg at det er ingen som går seg en tur opp der mitt på natta i sludd og stiv kuling, uten at man har det veldig vondt med seg selv. Jeg stopper og ringer 02800. Tilfeldigvis har politiet en bil rett i nærheten som tar seg av personen på brua, så jeg kjører videre.

Spol fremover et år og jeg får høre at det endelig er satt av midler til å selvmordsikre Sandnessundbrua. Spør du meg vil dette bare flytte problemet. For hva hjelper det å gjøre noe med tilbudet, når etterspørselen fortsatt er der? Hva skjedde når Tromsøbrua fikk sikring? Jo, folk begynte å hoppe fra Sandnessundbrua. Hva vil skje når Sandnessundbrua får sikring? Jo deprimerte medmennesker vil finne andre måter å ta livet sitt på. Det kreves ikke mye fantasi å finne andre måter. Så lenge etterspørselen er sterk nok, vil man alltid finne et nytt tilbud.

Ta arbeidet mot narkotika. For over 40 år siden startet president Richard Nixon en storstilt kampanje mot narkotika i USA. Han ville stoppe tilbudet. Ta produsentene og smuglerne. Hjalp det? Nei. For hva skjer når en smugler eller produsent blir tatt? Prisen på narkotikaen går opp og andre overtar arbeidet med produksjon og smugling. Man går etter tilbudet, men det hjelper ikke, for etterspørselen er der fortsatt. I Sveits prøvde de noe annet da narkotika ble et samfunnsproblem der. De tok ansvar for de avhengige, hjalp de med behandling og bolig. De gikk så langt at de ga heroin til de mest avhengige. Resultatet? En kraftig nedgang i overdoser, HIV-smitte og kriminalitet. De adresserte etterspørselen, ikke tilbudet.

Så hvordan skal man adressere problemet med Sandnessundbrua? Jeg tror en del av løsningen er at vi må innse at problemet ikke er brua, men oss selv. Vi må bli flinkere til å ta vare på hverandre og bry oss om hverandre. Vi trenger flere som tar ansvar for menneskene rundt seg. Vi trenger deg. Vi trenger flere gode ledere.

Men hva er ledelse? I høst var jeg på et jobbintervju hvor vi kom inn på dette med ledelse. Her virket det som om intervjuerne var opptatt av at å kunne kommandere med en myndig stemme var god ledelse. Men å kommandere på en sånn måte er ikke ledelse, det er et styringsverktøy, som kan brukes i enkelte situasjoner. Dessverre virker det som at det hersker en misoppfatning om at ledelse handler om status, posisjon og å gi ordre, men dette er så langt fra sannheten. Personen som intervjuet meg var ikke en leder, han var en sjef, mer opptatt av status og posisjon enn menneskene rundt seg.

I høst var jeg også på heimevernsøvelse. På siste dagen, etter at øvelsen var avsluttet fikk kompaniet besøk av en feltprest. Aldri har jeg møtt en så stor leder før. Denne mannen kom inn som en fremmed, men klarte på kort tid både å inspirere over hundre personer og få dem til å føle seg så utrolig godt ivaretatt. For det er dette ledelse i bunn og grunn handler om: Inspirere og ta vare på de menneskene du har ansvaret for, så de har det bra, og dermed gjør en god jobb. Sånne ledere skulle vi hatt flere av i samfunnet.

Tilbake til Sandnessundbrua. Jeg har ikke svaret, men jeg tror ikke løsningen bare er å bygge en kald mur på brua. Bruk heller penger på å bygge varme mennesker og gode ledere. Gjør noe med etterspørselen, ikke bare tilbudet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse