Annonse
SOSIALISERING: Hundeparken er for sosialisering av hundene – ikke for at de skal få løpt av seg. Har du en hund som viser jaktatferd overfor andre hunder eller opptrer aggressivt, har den overhodet ingen ting i hundeparken å gjøre, skriver Henrik Romsaas. Foto: Monica A. Sundset (fra Facebook-gruppa Charlottenlund hundepark)

Ha kontroll på hunden i hundeparken!

Til alle brukere av hundeparken på Charlottenlund:

Det er sterkt beklagelig og svært trist at det onsdag kveld skjedde det som ikke skal skje; en hund som er inne i parken hopper over gjerdet og biter en hund som befinner seg utenfor gjerdet.

Som forvalter av hundeparken på vegne av Tromsø kommune vil jeg innstendig be de som eier hunden som har forvoldt skade om å ta kontakt enten med undertegnede eller hundeeier som har blitt skadelidende. Dette handler om anstendighet og å ta ansvar for sin hunds handlinger slik det påhviler alle hundeeiere.

På generelt grunnlag vil jeg påpeke: samtlige brukere av hundeparken plikter å ha kontroll på hunden også når den er løs i parken. Dette følger av hundelovens bestemmelser som alle hundeholdere skal gjøre seg kjent med og etterleve. Hundeparken er for sosialisering av hundene – ikke for at de skal få løpt av seg. Har du en hund som viser jaktatferd overfor andre hunder eller opptrer aggressivt, har den overhodet ingen ting i hundeparken å gjøre!

Hundeparken har nå vært i drift i 2,5 år. Det har fra tid til annen blitt stilt spørsmål ved om gjerdet er høyt nok. Da hundeparken ble etablert var det erfaring fra andre hundeparker som ble lagt til grunn for vår hundepark, deriblant høyde på gjerdet. Hundeparker andre steder i Norden har gjerder som ofte er betraktelig lavere enn på Charlottenlund. Vi tok høyde for at snørike tromsøvintre kan gjøre gjerdet betydelig lavere og tok i litt ekstra da vi satt opp gjerdet.

For noen hunderaser og særs spretne hunder vil det selv uten snø være mulig å komme seg over gjerdet. Med snø blir det enda lettere. Om forholdene i parken er slik at din hund kan komme over gjerdet – og er tilbøyelig til å gjøre det, så skal du ikke slippe hunden løs i parken. Hundeparken vil aldri kunne være et tilbud for absolutt alle hunder hva gjelder størrelse på parken eller høyde på gjerdet.

Andre steder i landet er det vanlig med friområder for hund. Ikke-inngjerdete områder der hunden kan få løpe fritt. En bør i utgangspunktet tenke på samme måte rundt hunder som slippes i hundeparken. De må være trygge mot andre, lystre innkalling og holde seg på området.

På www.tromso.kommune.no/hund har vi samlet informasjon om hundehold i Tromsø og regler for hundeparken på Charlottenlund.

Reglene for hundeparken og den fysiske utformingen av hundeparken er ikke hugget i stein. Jeg ber om konstruktive tilbakemeldinger fra brukerne av parken på hvordan hundeparken kan bli bedre – og tryggere for de som bruker den.

Jeg håper inderlig hunden som ble skadet klarer seg og at hunder og hundeeiere ikke skal oppleve liknende i fremtiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse