Annonse
Foto: Ole Åsheim

Å tillate fyrverkeri en dag i året er som å si at det greit å kjøre uten lappen, gjerne når du er skikkelig dritings

I flere andre land er det vanlig at myndighetene eller andre større aktører heller tar seg av fyrverkeriet. Som attpåtil er edru.

Hvem enn som hadde denne ideen, og som klarte å etablere tradisjonen om fyll og fyrverkeri på nyttårsaften må ha hatt mer overtalingsteft enn Frank Underwood fra House of Cards

Kjempeidé: La oss skjenke hele Norges voksne befolkning så alvorlig drita at de når det punkt at det er forbi medisinsk og sosialt forsvarlig, for å deretter gi dem tilgang på avansert sprengstoff som de alle kan fyre opp samtidig! For en idé! Nobelpris til oss! 

Hvem enn som hadde denne ideen, og som klarte å etablere tradisjonen om fyll og fyrverkeri på nyttårsaften må ha hatt mer overtalingsteft enn Frank Underwood fra House of Cards. Hvert eneste år et det flertallige ulykker hvor berusede mennesker sender opp fyrverkeri, hvor både de selv og andre blir skadet. Selv har vi vært nære på å tenne på både hus og grend i forsøk på å sende opp fyrverkeri.

I flere andre land er det vanlig at myndighetene eller andre større aktører heller tar seg av fyrverkeriet, hvor folk kan samles til et mye mer spektakulært fyrverkeri utført av profesjonelle pyroteknikere. Som attpåtil er edru. I vår egen vakre by er det allerede tilrettelagt for dette med fjellfyrverkeriet på fjellheisen.

364 dager i året er det forbudt med fyrverkeri. Å tillate det en dag i året er som å si at det greit å kjøre uten lappen en dag i året, gjerne når du er skikkelig dritings.

I tillegg får vi bukt på alle irritasjoners mor: fyrverkeri som sendes opp titt og stadig gjennom alle døgnets tider før klokken tolv på kvelden, og dagene før og etter. Ikke bare er det vanvittig irriterende med fyrverkeri som ikke sendes opp på midnatt, men det er til skremsel for både folk og dyr.

I 2008 ble 155 mennesker skadet på nyttårsaften mot 61 i 2009 og 46 i 2010. Det er en nedgang. Men 46 mennesker med skader for resten av livet er fortsatt 46 for mange. Fyrverkeriskader ble med andre ord dramatisk redusert da pinnerakettene ble fjernet fra markedet. Hvis målet er at ingen skal skades av fyrverkeri, har vi enda et stykke igjen å gå. Forbudet mot pinnerakettene var en god start. La oss nå målet om å fjerne de meningsløse skadene som fyrverkeri skaper. Bare slik kan nyttårsaften bli den store gledesdagen som den skal være. 

Enkelte vil sikkert si “skal vi forby alt som er farlig”? Vårt svar er enkelt: Tja. Ikke alt, men når vi kan få samme gleden av fyrverkeriet, oppfyrt av profesjonelle, og unngå alle skadene er det et enkelt forbud for oss å støtte.

Fyrverkeri til folket. La oss skape tidenes fest, med felles legendariske fyrverkeri over hele landet. Så kan folk selvsagt fortsatt få tenne opp sine egne stjerneskudd.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse