REAGERER: Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap), KS-nestleder og fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp) og Willy Ørnebakk (Ap), fylkesrådsleder i Troms, møtte Helse Nord-ledelsen for to uker siden. Innspillene til trioen på bildet ble ikke hørt da Helse Nord utnevnte ny styreleder ved UNN. Foto: Jørn Normann Pedersen

Tillitskrisen vokser videre

Spørsmålet blir hvor lenge helseminister Bent Høie kan sitte stille og se på at den svært betente og fastlåste situasjonen ruller videre.

Da man trodde at tillitskrisen ikke kunne bli større, ble den akkurat dét. Det kjølige forholdet mellom Helse Nord og det som skulle være det regionale helseforetakets medspillere, har nå sunket langt under frysepunktet.

Bakteppet er kjent for de fleste. Det startet med konflikten rundt PCI-etableringen i Bodø. Man kan si mye om konflikten og avgjørelsen som ble tatt på styremøtet i Helse Nord like før jul, men den har utvilsomt skapt en dyp mistillit mellom Helse Nord og UNN-miljøet.

Mistilliten ble ytterligere forsterket da UNN-direktør Tor Ingebrigtsen gikk av i begynnelsen av februar. Ingebrigtsen oppga PCI-konflikten som en medvirkende årsak til sin avgang. Da tok saken fyr. 

Helse Nord-styreleder Marianne Telle hevdet at Ingebrigtsen hadde truet henne i forkant av styremøtet, hvor PCI-etableringen i Bodø ble vedtatt. Vi ble vitne til en personalsak for åpen scene. Det endte med at Ingebrigtsen gikk på dagen – sammen med både styreleder og nestleder i UNN-styret.

Etter det har Helse Nord jobbet med å sette sammen et nytt styre. Men det gikk for kjapt i svingene for sentrale miljøer. Like før det nye UNN-styret skulle utnevnes, dro fylkespolitikerne i Troms, Kommunenes Sentralforbund (KS) og Tromsø-ordfører Kristin Røymo i bremsa.  Fylkesråd og nestleder i KS, Ivar B. Prestbakmo, advarte sågar Helse Nord mot å ta en rask avgjørelse.

Helse Nord lyttet til det, og utsatte saken. Men innspillet om UiT-professor Arnfinn Sundsfjord som ny styreleder, har Helse Nord valgt å legge i skuffa. I stedet har Helse Nord, på egenhånd, funnet ny styreleder utenfor landsdelen. 

Valget falt på tidligere helseminister, sørlendingen Ansgar Gabrielsen – med adresse Oslo. Det er et valg som setter sinnene i kok ved UNN, på fylkeshuset og i Kommunenes Sentralforbund. «Skinnprosess» og «total mangel på respekt» er blant ordene som brukes.

At Helse Nord ikke velger UNN og politikernes kandidat, er én ting. Men at Helse Nord ikke makter å finne en eneste egnet kandidat med forankring i landsdelen, er overraskende – ikke minst med tanke på det klimaet som har oppstått.

Om ikke annet kunne man tenke seg at Helse Nord hadde interessen av å finne en mer samlende kandidat i et forsøk på å gjenoppbygge tilliten til UNN og det politiske miljøet i Tromsø og Troms. I stedet velger de en styreleder som gjør at mistilliten vokser. Det har formodningen mot seg at Helse Nord-ledelsen ikke skjønte at de kastet bensin på bålet ved å utnevne Gabrielsen.

Fylkesråd og KS-nestleder Ivar B. Prestbakmo sier han «ikke har spesielt god tro på noe videre samarbeid». Det er alvorlig. Vi står nå i en situasjon der de viktigste aktørene i det nordnorske helsevesenet, krangler så busta fyker.

UNN-overlege Mads Gilbert sier landsdelssykehuset «er helt avhengig av arbeidsro». Det er lite som tyder på at det vil skje med det første, og det er enda mindre som tyder på at kamphanene klarer å løse konflikten på egenhånd. 

Spørsmålet blir hvor lenge helseminister Bent Høie kan sitte stille og se på at den svært betente og fastlåste situasjonen ruller videre. Taperne i denne konflikten blir til syvende og sist pasienter og ansatte ved UNN. Hensynet til dem må gå foran både styreledere, direktører og andre som bidrar til det motsatte av å skape arbeidsro. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse