Annonse
Jeg godtar rett og slett ikke premisset om at vi, med dette alternative arrangementet, bedriver «no-platforming» eller «innskrenker ytringsrommet». Tvert imot - det vi gjør, er å utvide det. Det vi ønsker å forsikre oss om, er at flere stemmer blir hørt, skriver Tonje Randisdatter Tunstad.

"Innskrenker ytringsrommet"? Tvert imot - vi utvider det!

På lederplass i Nordlys 2. november kan en lese at undertegnede er på ville veier.
Det er jeg, etter sigende, fordi jeg har initiert et arrangement om #metoo samtidig som Svarte Natta arrangerer sin etter hvert mye omtalte debatt om det samme emnet.

Debatten som Svarte Natta arrangerer bærer navnet «Hva gikk galt da pressen dekket #metoo?». Panelet består av Trond Giske, Fredrik Virtanen og Lina Makboul, og modereres av Anki Gerhardsen.

På Svarte Nattas egne nettsider omtales Virtanen og Giske som «to personer som begge ble felt av #metoo-journalistikken» og Lina Makboul som SVT-journalisten som har ettergått pressens egen dekning av #metoo-bevegelsen i Sverige.

Anki Gerhardsen har tidligere markert seg som en kritisk stemme ovenfor #metoo.

I følge Store Norske Leksikon er en debatt definert som en meningsutveksling og/eller et ordskifte. Det er vanskelig å se for seg en reell meningsutveksling med et så ubalansert panel som Svarte Natta her har trommet sammen.

Det kan vanskelig kalles en debatt – selv om neste programpost også tar for seg #metoo.

At pressen evaluerer seg selv er nødvendig. At pressen snakker med de som felles av pressen, er klokt. Det er derimot ikke klokt å ha en debatt om #metoo der man både på forhånd konkluderer med at noe gikk galt under pressens dekning av dette, og unnlater å nyansere panelet med de som på grunn av #metoo fikk et rom til å varsle om urett begått mot dem.

Vi synes at dette perspektivet, hvordan #metoo skapte en arena for dem som i utgangspunktet ikke hadde en stemme som ble hørt eller makt til å si ifra, er et minst like viktig element i debatten om #metoo og pressens dekning av fenomenet. Vi synes at også varslernes stemme fortjener å bli hørt i en debatt om dette temaet.

Med utgangspunkt i dette arrangerer vi en samtale om #metoo, som et alternativ mens Giske og Virtanen diskuterer for åpen scene hvordan de ble felt av pressen. Ikke av egne handlinger – men av pressen.

Jeg godtar rett og slett ikke premisset om at vi, med dette alternative arrangementet, bedriver «no-platforming» eller «innskrenker ytringsrommet». Tvert imot - det vi gjør, er å utvide det. Det vi ønsker å forsikre oss om, er at flere stemmer blir hørt.

Hvis Fjellheim hadde finlest artiklene både i Nordlys og iTromsø hvor jeg er sitert, ville han kunne lest at Svarte Natta er invitert til vårt arrangement for å utdype sine faglige vurderinger i anledning debatten sin.

Jeg anerkjenner at det finnes journalistfaglige faktorer i denne saken som journalister må ha anledning til å diskutere uten å bli kritisert for det, og jeg ser i aller høyeste grad behovet for at pressen granskes og at pressens objekter blir lyttet til. Fjellheim tar feil: jeg evner å reflektere rundt også dette. Og jeg er selvfølgelig helt enig i at det er viktig å bedrive kritisk selvransakelse av eget arbeid. Nettopp derfor er det ironisk at Svarte Natta og Skjalg Fjellheim selv lukker ørene fullstendig for kritikken som undertegnede med flere fremfører.

Når jeg velger å initiere et alternativt arrangement, er det fordi jeg, som feminist, som politiker, som medmenneske, som samfunnsengasjert og som kvinne lander på en annen konklusjon enn det Fjellheim gjør.

I enhver betent sak hvor ingen eier sannheten, bør bildet nyanseres. En så viktig debatt bør gjennomføres uten slagside.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse