Annonse
MOT MOBBING: Russens «svarteliste» over elever som skal «tas» er en tradisjon som burde vært avskaffet for lenge siden, mente den gang elevrådsleder Martin Ellingsen ved Kongsbakken videregående skole. Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg gikk på videregående

Tips til videregående elever. Husk norsktimen.

Det finnes da ikke bedre måter å vise at man er moden enn å få barn?

Lillebroren min begynte i høst på videregående. Vi er ganske stolte av ham i søskenflokken, han er nemlig den av alle oss fire brødre som har fått best karakterer så langt i skoleløpet. I den anledning har jeg prøvd å tenke ut noen råd å gi ham og andre 16åringer, for hvordan best å utnytte ungdomsårene sine.

Du trenger ikke gjøre lekser

Det er helt sant. Du kan slippe unna ganske greit med å skumlese pensum. Lærerne er kanskje eksperter i sine respektive fagfelt. Norsk, engelsk, samfunnsfag, språk eller naturfag. Men bare fordi du har en mulighet til å lære masse, betyr det ikke at du må gjøre det.

Du trenger ikke gjøre ditt beste

Det er ingen grunn til å gjøre sitt beste før siste semester. Det er ingen som kan bevise at de som faktisk gjør en innsats hele veien gjennom skoleløpet har bedre framtidsmuligheter enn de som ikke gjør det. Vi lever tross alt ikke i et samfunn som verdsetter kunnskap.

Alkohol er en effektiv måte å bli populær på

Begynn å drikke alkohol før du er 18 år. Det er den tryggeste måten å signalisere modenhet til omverdenen. Ingenting sier ansvar, karakterstyrke og framtidsutsikter som flatfyll blant mindreårige.

Ikke stå opp for det du tror på, det gir uvenner

Hold deg unna upopulære meninger. For all del ikke bryt inn om eldre og populære elever plager eller mobber andre. Historien belønner aldri dem som kjemper for rettferdighet og setter andre fremfor seg selv. Hold deg til flertallet, og du vil alltid passe inn. Moral er et offer verdt å ta, så lær deg å gå med krøkete skuldre og kroket rygg.

Løft opp stigen etter deg

Ikke hjelp andre, men dra til enhver tid stigen opp etter deg. Se på andre som konkurrenter, ikke venner og hjelpere. Veien til toppen går gjennom å holde andre nede, ikke gjennom å hjelpe folk opp slik at de kunnet ha hjulpet deg videre. Du kan kun stole på deg selv.

Vær lojal mot vennene dine når det lønner seg

Ta alltid vurderinger om hva som vil lønne seg, og vurder forløpende både hvem du skal ha som venner, og hvem du burde droppe om de ikke gir deg nok. Aldri gi mer i et vennskap enn du umiddelbart får tilbake.

Ikke omgi deg med folk som er smartere enn deg

På den måten kan du alltid være smartest. Du vil heller ikke trenge å strekke deg nevneverdig. Også unngå folk med andre meninger enn deg, da du konstant ville blitt utfordret og måtte ha revurdert egne meninger og syn. Folk med samme meninger vil istedenfor bekrefte oppfatningene dine.

Jeg håper rådene vil komme til nytte, og at de kan gi noen pekere på hvordan du kan oppnå ekte vennskap, kunnskap, god moral og erfaringer du kan være stolt av i mange år etter ungdomsårene.

PS: Ikke gå glipp av norsktimen som tar for seg litterære virkemidler. Som ironi og sarkasme. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse