Annonse
NAKENBILDER: Politioverbetjent Tone Gulsvik i Kripos snakker til alle åttendeklassingene på Langnes skole, som er pilotskole i Tromsø for politiprosjektet "Delbart?" Nå skal ungdom over hele landet bevisstgjøres på hvor farlig og skadelig det kan være å dele nakenbilder av seg selv på nettet. Foto: Gaute Bergsli

Et varsko til foreldrene

Å sende en «nude» kan få konsekvenser en 14-åring i et øyeblikks tankeløshet aldri hadde forestilt seg. Vi står overfor et alvorlig samfunnsproblem som kan forfølge unge mennesker resten av livet.

Skam, redsel og fortvilelse på grunn av kyniske menneskers utnytting av situasjonen, skal ingen sårbar 15-åring behøve å oppleve eller slite med.

Hele 13 prosent i alderen 13 – 18 år har delt nakenbilder av seg selv på nettet i løpet av det siste året. Det viser en undersøkelse Medietilsynet har gjort. Dette er høye tall, og trenden er dessverre økende. Men å sende en «nude» kan få konsekvenser en 14-åring i et øyeblikks tankeløshet aldri hadde forestilt seg.

Nå har politiet, ved Kripos, utarbeidet et undervisningsopplegg rettet mot elever i ungdomsskolen. Det heter «Delbart?», og består blant annet av en video hvor ungdommen selv skal ta stilling til om de bør ta slike bilder, sende dem, dele dem og hvilke alvorlige følger dette faktisk kan få.

Dette er et svært godt undervisnings- og informasjonsopplegg fra politiets side. Og det retter seg ikke bare mot elevene. For her skal foreldrene også involveres. Det er minst like viktig.

Den digitale revolusjonen har satt oss i stand til å sende og hente kolossale mengder informasjon i løpet av sekunder. På sosiale medier deler vi opplysninger om oss selv, uten at vi nødvendigvis reflekterer så mye over hva vi gir fra oss. Det gjelder slett ikke bare ungdommen. Men dagens unge lever med mobilen i hånda og bruker apper som legger til rette for bilde, video og deling. Og tallene forteller at nakenbilder blir mer og mer vanlig, både å ta og dele.

Å forebygge denne trenden er viktig. Produksjon, oppbevaring og deling av seksualiserte bilder er ofte straffbart. Og sosiale medier kan være nådeløst usosiale. Vi har å gjøre med et samfunnsproblem som er økende, og som kan føre til personlige tragedier. Når slike bilder spres, kan de brukes til mobbing og ikke minst utpressing, i seg selv en alvorlig kriminell handling.

For en tenåring som har latt seg friste til å være med på denne farlige leken, kan hverdagen bli til et mareritt. Skam, redsel og fortvilelse på grunn av kyniske menneskers utnytting av situasjonen, skal ingen sårbar 15-åring behøve å oppleve eller slite med.  

Politiet har grepet tak i et økende samfunnsproblem, og gjennomfører en landsomfattende aksjon blant ungdomsskoleelevene. Men for å lykkes, er det avgjørende at foreldrene også går aktivt inn i problemstillingen. Å snakke med ungene om nettvett og å følge med på hva de driver med, er foreldrenes ansvar. Politiets informasjonskampanje er også et varsko til foreldrene. Vi står overfor et alvorlig samfunnsproblem som kan forfølge unge mennesker resten av livet. For det som allerede ligger på nettet, er det svært vanskelig å bli kvitt.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse