Annonse
HISTORISK: Det nye fylkestinget i Troms og Finnmark samlet for første gang. Mye debatt, men fred og fordragelighet over hele linja. Foto: Tone Angell Jensen

Fredelig, men lett surrealistisk forestilling

Etter et par år med uforsonlige fronter og knallhard retorikk, framsto det første fylkestingsmøtet i Troms og Finnmark som et te-selskap i forhold.

Men det er ikke opp til fylkestinget å avgjøre om fylkessammenslåingen skal reverseres.

Bakteppet var ikke det beste, men god møteledelse og klare retningslinjer for parlamentarisk språkføring gjorde at konstitueringen av det første fylkestinget i Troms og Finnmark gikk forbausende mildt og rolig for seg. Etter et par år med uforsonlige fronter og knallhard retorikk, framsto det første fylkestingsmøtet som et te-selskap i forhold. Kanskje var delegatene slitne, etter å ha sittet i forhandlinger til klokka fire på morgenen mandag.

Det eneste skikkelige forsøket på å gå i kampmodus, var det SV som sto for da partiet ville utvide sakslista, så å si over bordet, med et eget punkt om «uttalelser». Planen var en uttalelse om luftambulansetjenesten og en om oppheving av fylkessammenslåingen. Det ville utvilsomt medført mer temperatur i salen, men den underholdningen ble vi snytt for.

For fylkestinget ville ikke etterkomme ønsket. Dette var et konstituerende møte og sakslista var lagt. SV-delegasjonen fikk imidlertid den oppmerksomheten de ønsket, og så gikk det beleilig under radaren at partiet, av alle, var tungen på vektskålen da parlamentarisk styreform ble vedtatt! Begrunnelsen fra Kirsti Bergstø, var at det trengs tydelig flertall og sterk styring for å få reversert fylkessammenslåingen, og når man trenger sterk styring, er åpenbart parlamentarisme tingen!

SV er som kjent ihuga motstander av parlamentarismen, men ettersom man nå  ikke skal «skape en varig struktur», kun bruke systemet til å reversere sammenslåingen, går det greit.

Men snakket i korridorene tyder på at det ligger mer i potten her. Lederverv i en av komitéene ligger snublende nært. Komitéene velges tirsdag.

Det hører også med til korridorpraten at det ikke var endelig enighet om styringssystemet før fem minutter før møtet startet. Parlamentarismen fikk to tredjedels flertall ved hjelp av Ap, Sp, SV og Høyre. Så da er vel sistnevnte også berettiget et «bein» i form av komitéledelse.

Rolig og fordragelig altså, men fylkestinget ble likevel en noe surrealistisk forestilling, ikke minst da man skulle debattere nytt fylkesvåpen. Det forelå tre alternativer og like mange forslag om utsettelse av saken. Fylkeskommunens jurister ble satt til å oppklare lovligheten ved å bruke de gamle fylkesvåpnene, og administrasjonen bedt om et kostnadsoverslag. Saken var åpenbart for lite utredet, og det er jo forståelig. For hva skal man med et fylkesvåpen, når målet til de som nå sitter ved roret er at organisasjonen skal oppløses? Etter mye om og men besluttet fylkestinget å bruke de to eksisterende fylkesvåpnene ved siden av hverandre, som logo fra 1. januar. Griffen og Vardøhus festning er reddet, enn så lenge.

Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvordan den nye fylkeskommunen, som i utgangspunktet har alle muligheter, skal klare å kjempe om nye oppgaver fra staten, når den politiske ledelsen bruker enhver anledning til å forskuttere avlivning av hele greia. Hva har man fokus på da?

Så er det heller ikke gitt at det vil bli noen reversering. Fylkestinget kan uttale seg om oppheving av sammenslåingen og mene mye om det, men det er ikke opp til fylkestinget å avgjøre om den skal reverseres.

For det er det fremdeles Stortinget som avgjør.

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse