Annonse
TRUET ART: Det er på tide å utfordre bildet av den velstelte, kortklipte gressplenen som det ypperste innen hagestell og grøntarealforvaltning. For plenen har lite å by på for utrydningstruede småtasser som denne. Foto: Colourbox

La humla surre - plant blomster

Hvorfor lager ikke folk flere blomsterbed hvis man mener noe med miljøengasjement og bekymring for insekter, pollinering og matproduksjon?

De kjøpte et gammelt hus med stor tomt, og et villniss av en hage. Nå er hele hagen gjort om til striglet gressplen, med grønn hekk rundt og et par tujabusker ved inngangen. Her er ikke en eneste blomst å se, men insekthotell, det har de kjøpt.

Hva er i veien med blomster? Hvorfor lager ikke folk flere blomsterbed hvis man mener noe med miljøengasjement og bekymring for insekter, pollinering og matproduksjon?

Det er en kjent sak at mange insektarter er sterkt redusert. En tredjedel av villbiene er utrydningstruet, og det er en trussel mot matproduksjonen vår. 30 prosent av maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen biene utfører. I dag er tre biearter, inkludert humla, på den norske rødlista. Ifølge Sabima, paraplyorganisasjonen for biologiske foreninger i Norge, har EU-kommisjonen anslått at så mye som 87,5 prosent av Europas plantearter er avhengige av insektbestøvning.

Innsatsen til de flittige biene er verdt 1300 milliarder kroner i året.

Men det er mye som truer dem. Moderne landbruk, med sprøyting av plantevernmidler og tilgroing av kulturlandskap, hvor bier og humler har sitt levested og finner mat. Kulturlandskapet gror igjen når dyrene ikke lenger slippes ut på beite. De store sammenhengene i naturen forstyrres og ødelegges av det moderne mennesket, og ofte skjønner vi ikke det før det er for sent.

Lederen i Norsk Entomologisk Forening advarer nå også mot de etter hvert så populære robotgressklipperne. Lars Ove Hansen sier til NTB at de selvkjørende gressklipperne ødelegger det biologiske mangfoldet. Han mener folk bør bruke ljå eller gressklippere som kutter gresset høyere. Han kommer også med følgende spark til det norske folks «favoritthekker», tuja og sypress:  – Disse er ganske uinteressant for insekter og gir lite bidrag til det biologiske mangfoldet. De bidrar verken med pollen eller nektar og gir lite nytte for andre arter i norsk natur.  

Eksempelet innledningsvis er dessverre ganske vanlig. Ny hage betyr altfor ofte plen, hekk og tuja. Hagen skal være minst mulig arbeidskrevende, og med robotklipperne er den blitt tilnærmet vedlikeholdsfri. De grusomme tujaene trenger heller ikke spesiell oppmerksomhet, bortsett fra når de visner ned og det må plantes nye.

 Men insekthotellene er interessante. Disse forseggjorte, uthulede trearbeidene, ofte formet som et lite hus, er blitt veldig populære. Det er miljøbevisst å la humla få et sted å bo. Men det bør også bli miljøbevisst å la den få mat.

Det får den ikke fra gressplenene. Professor Anne Sverdrup-Thygeson ved NMBU skrev forleden en interessant kronikk i Klassekampen, hvor hun problematiserer fenomenet gressplen. For plen er noe vi bare tar for gitt, når vi skal anlegge hage.

Men hvor kommer den fra, denne trangen til å omgi oss med ensfargede, monotone og artsfattige arealer, der en eneste plantesort får dominere fullstendig? skriver Sverdrup-Thygeson.

Ideen oppsto selvfølgelig i overklassen. Den hadde råd til å la store arealer ligge til pynt, uten beitedyr. Aristokratiet viste fram rikdommen sin ved å gjøre  gressplenen til et statussymbol. Og vi kan vel si at moten har holdt seg godt.

-I dag utgjør plener størstedelen av grøntarealet i verdens byer, mange steder opp mot 70 prosent, skriver Sverdrup-Thygeson. Hun mener det er på tide å utfordre bildet av den velstelte, kortklipte plenen som det ypperste innen hagestell og grøntarealforvaltning. For plenen har lite å by på for insekter.

Det er ikke vanskelig å være enig med henne. Skal vi slå et slag for humla og andre bier: plant blomster!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse