Annonse
ALVORLIG: Øst-Finnmark regionråd ber nå om et møte med justisminister Tor Mikkel Wara, etter at nødnettet flere ganger har brutt sammen. Fredag fikk et fiskefartøy utenfor Vardø alvorlige problemer, men var uten mulighet til å be om assistanse. Foto: Justisdepartementet

Helt uakseptabel situasjon

Nå skal myndighetene granske sammenbruddet i telenettet i Øst-Finnmark. Det er helt nødvendig. Før det går liv.

Vi ville aldri akseptert så stor risiko for liv og helse ved arbeidsplasser på land. I en av landets største eksportnæringer går det tilsynelatende an.

I over fem timer fredag var nødnettet nede i Øst-Finnmark, fra Vardø til Kjøllefjord. Det kunne ha fått fatale konsekvenser. For fiskebåten «Øyaværing» var det nære på. Det ble dramatisk for de tre om bord da båten begynte å ta inn vann. De var imidlertid heldige. De rakk så vidt å få sendt ut nødmelding før kommunikasjonssystemet kollapset, og alt ble stille.

Til alt hell oppnådde de kontakt med et russisk skip, som fikk formidlet dramatikken videre til redningsskøyta. Dermed unngikk man en utgang som kunne vært katastrofal.

Fiskerne advarte sterkt da planene om å legge ned Vardø Radio ble presentert. De fryktet at dette ville gå på sikkerheten løs. Likevel fikk Telenor lov til å legge ned. Argumentet var at linjene til Øst-Finnmark skulle styrkes.

Vardø Radio ble historie 1. januar i år. Styrkingen av linjene er likevel ikke ferdig, og ventes å være det først i løpet av 2019. Imens er folk både på havet og på land prisgitt systemer som ved flere anledninger har falt ut. Sjøkabelen har hatt gjentatte brudd.

For fiskerne dreier dette seg om sikkerhet på jobben. De er i et yrke hvor de er helt avhengige av gode kommunikasjonssystemer. Vi ville aldri akseptert så stor risiko for liv og helse ved arbeidsplasser på land. I en av landets største eksportnæringer går det tilsynelatende an.

Fredag var Øst-Finnmark uten mobilnett, internett og bredbånd. Nødnettet i Berlevåg og Båtsfjord var også nede og Kystradioen rammet av kabelbrudd og feil ved sentralen i Vadsø.

I denne situasjonen var det ikke mulig for folk å nå nødetatene om ulykke eller nødsituasjon skulle oppstå. Dette er svært alvorlig for sikkerheten til innbyggerne, og selvsagt helt uakseptabelt i Norge i 2018. Nå har Øst-Finnmark regionråd bedt justisminister Tor Mikkel Wara om et møte for å diskutere situasjonen.

Det som skjedde fredag er et alvorlig varsku om sårbarhet, også ved nye og moderne digitale kommunikasjonslinjer. Troen på at disse er ufeilbarlige går ofte hånd i hånd med ønsket om å spare penger. Men all elektronisk kommunikasjon kan falle ut. Da må man ha gode systemer for overlapping for å ivareta liv og helse.

Nå skal myndighetene granske sammenbruddet i telenettet i Øst-Finnmark.

Staten har, sammen med Fylkesmannen, pekt ut nettopp Øst-Finnmark som et område det skal være mulig å forsterke. Dette arbeidet bør intensiveres. Før det går liv.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse