Annonse
POPULÆR: Reaksjonene på tildelingen av Nobels Fredspris til Denis Mukwege og Nadia Murad har bare vært positive, ifølge komité-leder Berit Reiss-Andersen. Det er en populær tildeling, fordi vi alle skjønner hvor viktig den er. Foto: NTB Scanpix

Populær og viktig tildeling

Mandag mottar den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlever Nadia Murad Nobels Fredspris 2018. Det er en populær tildeling, fordi vi alle skjønner hvor viktig den er.

Målet er å bryte ned, splitte opp og ødelegge hele samfunn og familier.

Mandag mottar den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlever Nadia Murad Nobels Fredspris 2018. Det er to svært verdige prisvinnere som hver på sitt hold har bidratt til å sette søkelyset på seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter. Nadia Murad er offer for dette, Denis Mukwege er hjelperen som i årevis har drevet en klinikk der kvinner som har vært utsatt for seksuell tortur og lemlestelser, får medisinsk hjelp og støtte. Han har reddet livet til tusenvis av dypt traumatiserte voldsofre.

Denis Mukwege har også tidligere vært nominert til prisen, når han ikke har fått den før nå, skyldes det trolig at Nobelkomitéen, ifølge tidligere institutt-direktør Geir Lundestad, har hatt som prinsipp å ikke gå inn i helserelaterte spørsmål.

Men seksualisert vold som våpen er av FN definert som en av de fremste truslene mot internasjonal sikkerhet og fred. Slike handlinger ble imidlertid ikke straffeforfulgt før sist på 1990-tallet. Først etter krigen i det tidligere Jugoslavia og Rwanda ble seksualisert vold som våpen aktualisert som tema.

Voldtekt og seksuell lemlestelse av sivile er både våpen og strategi i væpnede konflikter. Målet er å bryte ned, splitte opp og ødelegge hele samfunn og familier. Kvinnene skal settes ut av stand til å føre slekta videre, det skjer både ved psykisk terror og ved alvorlige fysiske skader. Skamferte underliv og forferdelige brannskader er ikke uvanlig. Mange av kvinnene dør etter grusomhetene.

Et sakte folkemord, har Denis Mukwege kalt disse uhyrlige gjerningene. For om ikke kvinnene dør, må både de og familien leve videre med skammen og fornedrelsen. Kvinner som er blitt voldtatt og mishandlet på det groveste blir ofte utstøtt av sine egne. Både de og barn de får etter voldtektene, er uønsket. Hvilken skjebne de stakkars ungene får, er fryktelig å tenke på.

Nadia Murad er den nest yngste som har fått Nobels Fredspris noen gang. Jesidi-kvinnen ble kidnappet og holdt som sex-slave av terrororganisasjonen IS i flere måneder. Da hun klarte å rømme og var i sikkerhet, bestemte hun seg for å fortelle verden hvilket helvete kvinner som er utsatt for denne menneskehandelen lever i. Overgrepene mot kvinnene var planmessige og inngikk i en militær strategi.

 Fremdeles holdes 3000 kvinner av jesidi-folket fanget som sex-slaver hos IS. Ekstremistene i det selverklærte kalifatet har som mål å utrydde den etniske og religiøse minoriteten.

 Å stå fram og fortelle hva hun har gjennomgått og ta opp kampen mot et av de verste voldsregimene verden har sett, er svært modig gjort av Nadia Murad.

Både hun og Denis Mukwege har gjort en stor innsats for å rette verdens øyne mot seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter. Reaksjonene på tildelingen har bare vært positive, ifølge Nobelkomitéens leder Berit Reiss-Andersen. Det er en populær tildeling, fordi vi alle skjønner hvor viktig den er.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse