Annonse
KLIMAOPPRØR: Fredag protesterte skoleelever i 2200 byer i 120 land mot menneskeskapte klimaendringer. Her er demonstranter på rådhustrappa i Tromsø. Foto: Yngve Olsen

Nødvendig og viktig ungdomsopprør

Engasjementet er kraftig, imponerende og nødvendig. At det kommer fra en generasjon som må arve foreldre og forfedres miljøsynder, gjør at det er umulig å ignorere.

Dette er det største ungdomsopprøret siden 68´erne toget gjennom gatene for femti år siden mot krig og atomopprustning.

Dette er det største ungdomsopprøret siden 68´erne toget gjennom gatene for femti år siden mot krig og atomopprustning. Tusenvis av norske ungdommer har brukt fredag 22. mars til å streike for klimaet og protestere mot klimaødeleggelsene. Engasjementet er kraftig, imponerende og nødvendig. At det kommer fra en generasjon som må arve foreldre og forfedres miljøsynder, gjør at det er umulig å ignorere.

Ungdommen streiker for miljøet, klimaet og sin egen framtid. Skolestreikene som startet med den svenske 16-åringen Greta Thunberg, har på kort tid spredd seg over hele verden. Fredag protesterte skoleelever i 2200 byer i 120 land mot menneskeskapte klimaendringer. De krever handling fra politikerne.

I Tromsø var om lag 1000 personer samlet utenfor rådhuset med bannere og plakater. De aller fleste var unge mennesker, men også enkelte foreldre og besteforeldre var tilstede for å støtte både ungdommen og saken.

I Oslo var det flere som overnattet i soveposer i sentrum natt til fredag. Arrangementene og rammene rundt vekker en oppmerksomhet rundt miljø- og klimasaken som er høyst påkrevd.

Samtidig er protestbølgene ikke uproblematiske. Å skulke skolen for å streike kan få konsekvenser, spesielt dersom fraværet blir stort og går ut over den enkeltes utdanning. Det tjener verken klima eller klode. Tvert imot, solide kunnskaper, kompetanse og godt utdannet befolkning er basisen for framtidige løsninger, også når det gjelder klima og miljø.

Mange lærere og skoler har allerede tatt engasjementet til elevene inn i undervisningen, både i natur- og samfunnsfag. Dette vil også kunne imøtegå de verste dystopier og dommedagsversjoner som dessverre spres i debatten, og som kan bidra til å redusere viktig engasjement til håpløshet og depresjon.

Det er ingen raske løsninger på klimakrisen, men det går utvilsomt an å gjøre vesentlig mer for å stoppe den. Det må denne protestbølgen føre til. For engasjementet vi nå ser er flott og viktig, og det lar seg heldigvis ikke stanse.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse